George Marin

Parcă este un făcut, ca la Petrolul să nu fie liniște nici în aceste momente când trebuie pregătită partea secundă a sezonului 2023-2024. Până acum am înțeles – deși cu greu – că pot fi tulburări pentru ratarea promovării în prima ligă timp de sezoane consecutive, pentru emoțiile re-debutului în primul an de Liga I, pentru un al doilea sezon în elită. Un al doilea sezon despre care se spune că întotdeauna este mai dificil decât primul. Un al doilea sezon în care problemele financiare păreau a fi rezolvate. Dar este de neînțeles cum de s-a ajuns în situația actuală, clubul aflându-se într-un tumult, într-un zbucium iscat nu numai de problema banilor, un zbucium care nu prevede nimic bun, ci poate duce la o situație ca aceea din primăvara anului 2016. La ora redactării acestor rânduri – 30 decembrie 2023, ora 18:00 – zbuciumul este în toi în birourile de la Petrolul, ședințele succedându-se fără să fie cunoscut un rezultat clar. Un zbucium de neînțeles, repet. Dacă echipa s-ar afla pe locurile fatidice – ocupate cu hotărâre de Dinamo și Botoșani – am mai zice. Singurul argument care poate fi invocat – și acesta, forțat – este acela că sunt puține puncte între Petrolul și locul care duce la barajul pentru menținere, loc ocupat de Voluntari, echipă care a fost și pe primele locuri de-a lungul întrecerii, ieșind din primele șase abia în etapa a șaptea! Ceea ce confirmă părerea multor oameni din fotbal care au observat că o victorie te saltă mult și o înfrângere te coboară tot mai mult în acest campionat al meciurilor egale. Temerea pare justificată într-o anumită măsură. Dar, oare, s-a întrebat cineva de ce s-a ajuns ca această temere să pătrundă în sufletele petroliste? Greu de răspuns și greu – bănuim – de primit un răspuns clar din partea oficialităților clubului. Fără a avea informații din interior – relația cu oficialitățile clubului se limitează la conferințele de presă organizate de club și la cât se poate de normalele saluturi, doar trăim în același oraș de ani și ani – nu putem face altceva decât să trecem în revistă evoluția echipei în cele 24 de meciuri oficiale disputate din vară până acum: 21 în Superligă și 3 în Cupa României.

Clasarea și punctele
Pentru că am pomenit de locurile de evitat, haideți să aruncăm un ochi pe graficele de mai jos. În primul se reflectă locurile ocupate de Petrolul de-a lungul celor 21 de etape disputate:

După cum se observă, în aproape trei sferturi din competiție Petrolul a ocupat locuri în zona de calificare în play-off, socotind aici și locurile 7 ocupate în trei rânduri deoarece, în aceste situații, diferențierea a fost făcută de golaveraj. Căderea din ultimele trei etape coincide – surpriză! – cu debutul zbuciumului despre care vorbeam. Să fi fost înfrângerea de la Farul momentul așteptat pentru iscarea acestui zbucium?
Dar să privim și al doilea grafic, în corelație cu primul.

Este cât se poate de clar, nu se pune problema de a pierde 11 puncte în ultimele 9 etape, pentru a ajunge la retrogradare directă, admițând că nu ar mai fi play-out. La fel de clar este că sunt doar trei puncte până la locul de baraj, socotind tot până la finalul sezonului regular. Dar, tot trei puncte sunt și până la locul al șaselea, ultimul care oferă continuarea competiției în play-off. În ce direcție se va anula diferența de trei puncte, în sus sau în jos, depinde doar de liniștea care se va instala la club nu mai târziu decât acum, înaintea reluării întrecerii! Ar putea fi adus argumentul că punctele se înjumătățesc, conform regulamentului, și distanțele ar deveni, după rotunjire, de doar șase puncte, respectiv două, față de locurile retrogradabile și față de cele de baraj, în condițiile punctajului de acum. Or, obiectivul anunțat repetat de club este clasarea pe unul din locurile 7 sau 8. Cu două victorii, de exemplu, nu s-ar putea ajunge mai sus de locul 8? Ba cum să nu? Numai că pentru victorii trebuie liniște, una adusă, între altele, și de concordia din club – oricare ar fi el, mai cu seamă Petrolul. Este demonstrat că tulburările nu aduc nimic bun. Și, atunci, în cazul că liniștea nu revine, Petrolul o va lua în jos, cum s-a mai întâmplat chiar în primăvară, când momentul Botoșani 0-5 a fost culminant. Liniștea aduce șansa de a continua lupta pentru o poziție mai bună. Acum, singura problemă este despre care liniște vorbim. Una impusă de o singură persoană – și atunci nu mai poate fi numită liniște – sau una colectivă, care întotdeauna generează premise pentru o colaborare care să aducă rezultate? Of, acest cuvânt, colaborare, pe care nu l-am învățat la școală preț de șase-șapte decenii și pe care, în România, îl pomenim acum doar ca lozincă- paravan în oricare domeniu în care există o cât de mică activitate, de orice fel!
Singurul semn plus în ceea ce privește colaborarea se poate pune în dreptul echipierilor, care își văd de meseria lor de fotbalist, deși continuă să își primească drepturile financiare prevăzute în contractele lor cu întârziere. În ceea ce privește partea financiară, fără a mai discuta despre relația cu oficialitățile locale, mărinimoase doar cu amânarea plăților pentru licența mărcilor, se poate spune că Petrolul a sărit din lac în puț. Petrolul a fost pe post de Titanic o dată, nu trebuie să fie o a doua oară, dar colacul de salvare din martie trebuie returnat când se împlinește anul.
În partea a doua puteți citi o analiză a evoluției echipei în meciurile oficiale disputate în prima parte a sezonului 2023-2024.