V. S.

Polițiștii prahoveni au desfășurat în perioada premergătoare Crăciunului, dar și după Sărbătoarea Nașterii Domnului, mai multe acțiuni de control avându-i în centrul atenției pe comercianții de artificii și alte articole pirotehnice.
Astfel, pe 23 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități de verificare și control la societățile autorizate să comercializeze articole pirotehnice din municipiul Câmpina și orașele Comarnic și Sinaia. Potrivit IPJ Prahova, la un punct de lucru din municipiul Câmpina, polițiștii au constatat faptul că administratorul societății ar fi depozitat articole pirotehnice din categoriile F1 și F2 peste limita admisă pentru acel spațiu, astfel încât materialele pirotehnice care depășeau cantitatea autorizată au fost ridicate, fiind deschis un dosar penal pentru producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept. În cadrul acelorași acțiuni, la un alt punct de lucru, articolelele pirotehnice expuse spre vânzare nu aveau etichetă în limba română, acestea fiind confiscate.
A doua zi de Crăciun, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat alte activități de verificare și control la societățile autorizate să comercializeze articole pirotehnice din orașul Mizil. Potrivit IPJ Prahova, ”cu ocazia a două controale efectuate la două puncte de lucru, s-a constatat faptul că o parte din articolelele pirotehnice expuse spre vânzare nu aveau etichetă în limba română, într-o cantitate totală de 45 de kilograme, din categoriile PQ și F1, acestea fiind confiscate”. În cele două cauze au fost aplicate sancțiuni contravenționale conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive.
Polițiștii au mai descoperit și în trafic persoane care dețineau diferite cantități de articole pirotehnice. În Ajunul Crăciunului, de exemplu, în jurul orei 05.00, polițiștii din cadrul Secției nr.2 de Poliție Ploiești, care se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Cibinului din municipiu, au depistat un autoturism în care se afla un conducător auto care avea un comportament suspect.
”La volan, a fost depistat un tânăr de 21 de ani, din comuna Bălțești, iar cu ocazia controlului autoturismului au fost depistate două cutii de articole pirotehnice, a câte 25, respectiv 49 de focuri, acestea fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor”, tânărul alegându-se cu dosar penal pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
În a doua zi de Crăciun, polițiștii au mai depistat în Ploiești două femei care comercializau articole pirotehnice, pe două străzi din Ploiești. Cele două se aflau pe străzile C.D. Gherea, respectiv Bulevardul Republicii, unde comercializau articole pirotehnice. ”Cele două femei depistate, în vârstă de 41 și 47 de ani, ambele din municipiul Ploiești, aveau asupra lor, în total, peste 50 de cutii cu articole pirotehnice, fără a avea autoturizație în vederea comercializării acestora.
În cauză, articolele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, au mai precizat reprezentanții IPJ Prahova.