Rujeola este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie, a declarat ieri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a încurajat părinţii să îşi vaccineze copii, potrivit Agerpres.
„Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (…) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării – una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (…) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea”, a susţinut ministrul. El a precizat că va fi demarată o campanie de informare privind vaccinarea prin intermediul mass media, al direcţiilor de sănătate publică, dar şi al medicilor de familie, care vor chema părinţii cu copii la vaccinare.
„Noi avem această responsabilitate – să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi, să introducem această doză suplimentară, este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată nu numai în România când apare o astfel de situaţie. Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass media, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie care vor chema toţi aceşti părinţi cu copiii la vaccinare. Sigur, nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru este pe de o parte important şi în plus se administrează o altă doză mai devreme la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 ani”, a afirmat Alexandru Rafila.

În 2016, România s-a confruntat cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa

“Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătăţii.
Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare. Simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară; ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină; între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C; o erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul; pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.
În România a mai fost declarată epidemie de rujeolă în urmă cu mai bine de 7 ani, pe 21 septembrie 2016, fiind cea mai gravă din Europa la acel moment, potrivit Hotnews.
La acel moment, autoritățile anunțau că în țara noastră se înregistraseră, în primele 8 luni ale anului 2016, 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii muriseră din cauza bolii.
În timpul epidemiei de rujeolă începute în 2016 și care s-a întins și în anii următori în România s-au înregistrat 18.711 cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese.
Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs la copii nevaccinați.
În perioada epidemiei, țara noastră a avut și probleme majore în privința aprovizionării cu vaccinul împotriva rujeolei – vaccinul ROR. Cum producția și comenzile pentru vaccinuri durează luni de zile, criza vaccinului ROR avea să se rezolve abia în 2017, la câteva luni după declararea epidemiei de rujeolă.