Miniștrii UE sunt gata să finanțeze ziduri, garduri și sârmă ghimpată în țările terțe pentru a preveni plecările migranților și pentru a spori supravegherea la frontierele UE, potrivit euractiv.ro, preluat de Hotnews.
Aceste măsuri ar urma să facă parte dintr-un mecanism de „solidaritate” privind migrația, potrivit negocierilor cu ușile închise dintre europarlamentari, care au avut loc luni și ieri.
Discuțiile inițiale au vizat posibilitatea introducerii unui mecanism de solidaritate. Natura mecanismului de solidaritate ar putea fi schimbată radical printr-un set suplimentar de măsuri pentru a face frontierele UE mai impenetrabile. Pactul privind migrația cuprinde mai multe dosare legislative care vor stabili un nou regim de gestionare a migrației în UE, dacă se ajunge la un acord înainte de sfârșitul acestui mandat. Cu negocierile încă în desfășurare, Regulamentul privind gestionarea migrației în materie de azil (RAMM), a fost cel mai discutat dosar al pactului privind migrația în dezbaterile publice și în mass-media.
RAMM va pune în aplicare reguli de „solidaritate” atunci când una sau mai multe țări se confruntă cu dificultăți în gestionarea unui număr mare de migranți care sosesc pe teritoriul lor.
În acest moment, Comisia Europeană și miniștrii UE doresc să păstreze deciziile privind solidaritatea (cine face contribuțiile și cum) ca informații clasificate, un înalt oficial al Comisiei explicând că dezvăluirea publică a unor astfel de informații ar putea fi un „factor de atracție” pentru migranți.
Un alt punct în discuție este relocarea declanșată de reîntregirea familiei. Potrivit ultimelor negocieri, miniștrii UE nu vor să recunoască frații ca beneficiari ai reîntregirii familiei.