• Se poate semna contractul de lucrări, după cele trei contestații
• Acest sector are întârziere de mai bine de un an, comparativ cu primele două

Violeta Stoica

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, ieri dimineață, că poate fi semnat, în sfârșit, contractul de lucrări pentru ultimul lot al autostrăzii Dumbrava – Buzău, tronsonul dintre Pietroasele și Buzău. ”Veşti bune pentru ultimul Lot din Autostrada A7 care nu avea câştigător! Contractul pentru construcția ultimului Lot dintre Pietroasele și Municipiul Buzău poate fi semnat! Până ieri nu au fost depuse contestații, de aceea, astăzi, CNAIR a solicitat Asocierii de constructori turci toate documentele necesare semnării contractului pentru execuția lucrărilor pe Lotul 3 al Autostrăzii Ploiești- Buzău. Acest lot are o valoare de aproximativ 1,09 miliarde lei (fără TVA) și urmează să fie construit în 20 de luni. Finanțarea lucrărilor se face prin PNRR. Licitația pentru construcția Lotului 3 al Autostrăzii Ploiești- Buzău (secțiune a  A7) a fost lansată în data de 26.05.2021. Până la desemnarea definitivă a câștigătorului, rezultatul licitației a fost contestat de 3 ori”, este mesajul transmis de ministrul Sorin Grindeanu.
Și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a venit cu precizări suplimentare: ”Am demarat procedurile administrative pentru semnarea ultimului lot al A7,  finanțat prin PNRR! Acum pot spune că sunt șanse mari ca la finalul anului 2025 românii să circule pe autostradă de la Ploiești la Pașcani, 320 km!
Ieri, după expirarea perioadei legale de depunere a contestațiilor, am transmis asocierii turce Nurol Inşaat VE Ticaret – Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret o adresă prin care solicităm documentele necesare semnării contractului în valoare de 1,09 miliarde de lei, fără TVA, finanțat din PNRR. Constructorii turci au la dispoziție 20 de luni pentru a finaliza construcția celor 13,9 km dintre Pietroasele și municipiul Buzău. Lucrările pe lotul 1, Dumbrava-Mizil (21 km.), au ajuns la un stadiu fizic de 34%, iar pe lotul 2, Mizil – Pietroasele (28,35 km.), la 29,5%. Ambele loturi trebuie finalizate și deschise circulației până la finalul anului 2024. De asemenea, constructorul român care construiește autostrada de la Buzău la Pașcani (255,7 km) este mobilizat corespunzător în șantiere, astfel încât poate să respecte termenele contractuale de finalizare a lucrărilor, anul 2024, respectiv 2025”, a precizat șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.