Ucraina are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian.
Coform unui oficial ucrainean de rang înalt, schimbările, care ar urma să fie anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front, relatează News.ro și Hotnews, citând The Guardian.
„Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate al Ucrainei.
Danilov a declarat că armata va colabora cu două dintre cele mai mari companii de recrutare din Ucraina pentru a identifica persoanele cu aptitudini specifice şi pentru a-i descuraja pe ucrainenii calificaţi care doresc să ajute armata, dar nu vor să meargă pe front, să încerce să se sustragă de la recrutare. „Mobilizarea va deveni mai flexibilă, vor fi anunţate acele specialităţi care sunt necesare, iar oamenii se vor oferi voluntari pentru o poziţie concretă. De exemplu, au nevoie de sudori sau de mecanici şi aşa mai departe”, a explicat Danilov.
Anunţul lui Zelenski vine în contextul în care Ucraina se pregăteşte să se confrunte cu o nouă iarnă în vreme de război, cu o oboseală generalizată pe front şi în rândul societăţii în general. Contraofensiva ucraineană din vară şi din toamnă nu a reuşit să recupereze porţiuni mari de teritoriu, iar printre partenerii occidentali ai Ucrainei se aud tot mai multe voci care sugerează în privat că, mai devreme sau mai târziu, Kievul ar putea fi nevoit să ia în considerare posibilitatea de a încerca să pună capăt războiului prin negociere.
Odată recrutaţi, ucrainenii au parte de câteva săptămâni de pregătire şi pot fi apoi trimişi pe front. Mulţi spun că, dacă ar fi chemaţi, ar merge la armată, dar mulţi bărbaţi cu vârstă de recrutare nu doresc să fie trimişi pe front şi au petrecut săptămâni sau luni ascunzându-se acasă, încercând să evite escadroanele itinerante ale agenţilor de mobilizare. Mulţi se înscriu în grupuri de Telegram în care oamenii împărtăşesc sfaturi despre locurile în care acţionează într-o anumită zi agenţii de mobilizare.