V.S.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, transmiterea către Parlament a unui proiect de lege privind ratificarea Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 17 iulie 2023. Astfel, Ministerul Justiției va continua proiectele de construire sau reabilitare a unor sedii de instanțe din întreaga țară, printre acestea aflându-se și sediul Judecătoriei Vălenii de Munte.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a precizat că proiectul de lege transmis Parlamentului pentru ratificare are în vedere construirea/reabilitarea a 7 sedii de instanțe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Șimleul Silvaniei, Oravița, Filiași și Tribunalul Sibiu.
Prezentul împrumut în valoare de 100 milioane de euro, contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), pentru finanțarea Proiectului „Consolidarea bazelor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor judiciare”, reprezintă o continuare a proiectului „Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare”, precum și o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare „Cartierul pentru justiție”, aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiției.
Proiectul se va implementa pe o perioadă de 7 ani, data limită de tragere a împrumutului, astfel cum a fost agreată de părți, fiind 31 decembrie 2030.