George Marin

Ploieștiul a avut bucuria să găzduiască competiția pentru juniori dotată cu Trofeul „Carpați”. Organizată după toate canoanele unui turneu internațional de Federația Română de Handbal, în asociere cu Asociația Județeană de Handbal Prahova și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, turneul a încununat echipa egipteană drept câștigătoare. Reprezentativa de la piramide s-a dovedit a fi cea mai bună echipă din cele patru prezente în sălile din Ploiești și Brazi. Nu numai atât, trupa tinerilor din Egipt s-a dovedit a fi și cea mai completă. A etalat aceste caracteristici în fiecare din cele trei meciuri disputate, depășindu-și adversarele la diferențe considerabile create pas cu pas în meci, și nu întâmplător spre final de joc atunci când unii adversari cedează total. Dacă ne-am mirat de nivelul atins de echipa seniorilor egipteni în marile competiții internaționale, acum toată lumea a avut posibilitatea să vadă pe viu ce viitor handbalistic se construiește în țara piramidelor.
Echipa României a avut o evoluție bună în primul joc, împotriva muntenegrenilor susținuți din tribună și de echipierul Petrolului, Zoran Petrović, al cărui frate a lipsit de pe teren din cauza unei accidentări. În a doua zi, băieții noștri au pătimit din cauza debutului slab, dar s-au redresat pe parcursul meciului depunând mai mult efort decât în prima partidă. Însă, în finală, o spunem de-a dreptul, echipa a cam dezamăgit. Și nu putem spune că echipa României nu a avut susținere în tribune.
Dintre celelalte două echipe, am remarcat câte ceva la Macedonia de Nord, în timp ce Muntenegru a fost cam potopită de adversare, având prea puține individualități, în ciuda faptului că au încercat un plăcut joc de echipă. Ordinea în care am enumerat participantele reprezintă și piramida valorii echipelor respective reflectată în clasamentul final al competiției.
Disputată la Brazi, unde gazdele au fost la aceeași înălțime ca și cele de la „Olimpia”, finala a fost condusă de la bun început de formația „faraonilor”. Echipa României a pornit cursa de urmărire destul de târziu, după ce s-a scuturat de crisparea cu care a început jocul, marcând primul gol abia în minutul 10:49, după multe atacuri ratate și după destule breșe defensive prin care au oferit egiptenilor posibilități de pătrundere la semicerc. Ce s-a recuperat până la pauză s-a pierdut imediat după, echipa Românei revenind la evoluția neconvingătoare din prima parte. Antrenorii au mai trimis pe parchet și alte formule de echipă, diferența consistentă căpătată de egipteni menținându-se până la final.
Iată rezultatele din cele trei zile, cu principalii marcatori. În paranteze sunt numerele purtate pe tricouri:
Egipt – Macedonia de Nord 35-21 (22-10), Tamer Hassan (10) 5 goluri, Mohamed Galal (55) 5 / Matevski (2) 4, Nasevski 4 (17);
România – Muntenegru 38-29 (19-9), Dascălu (2) 8, Rață (8) 6 / Bozović (20) 8, Perunicić (2) 5;
Egipt – Muntenegru 37-24 (17-8), Ahmed Hussain (64) 6, Walid El Mosry (7) 5, Mostafa Lotfy (20) / Perunicić (2) 9, Lalosević (3) 7;
România – Macedonia de Nord 28-23 (12-13), Dascălu (2) 9, Ilucă (27) 5 / Ristevski (6) 7, Petreski (5) 5;
Macedonia de Nord – Muntenegru 28-20 (19-6), Ristevski (6) 6, Lazov (10) 5, Ivanov (18) 5 / Perunicić (2) 7, Gutić (9) 4;
Egipt – România 36-25 (14-12), Tamer Hassan (10) 8, Mohamed Galal (55) 6 / Dăneasa (6) 5, Nedea (24) 4.
Pe lângă trofeele oferite, organizatorii au acordat premii pentru cei mai valoroși jucători, a căror listă o reproducem mai jos:
MVP – ul turneuluig: Hassan Tamer Hassan Aly Radwan (10) – Egipt;
Golgeterul turneului: Codrin Dascălu (2) – România, 18 goluri;
Cel mai bun portar: Mostafa Ahmed Adel Abdelbaset Bayoumi (26) – Egipt;
Cel mai bun apărător: Emanuel Șerban – România.
Vom reveni mâine cu detalii despre evoluția echipei României.