• Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas: Poporul palestinian are dreptul să se apere
• Peste 250 de palestinieni au fost ucişi în Gaza în atacuri israeliene
• SUA şi Israelul au discutat „aprofundat” despre necesitatea unui ajutor militar
• MAE: 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel cu două curse TAROM

Liderul braţului armat al mişcării Hamas a anunţat sâmbătă declanşarea unei operaţiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, în timp ce rachete au fost lansate cu sutele dinspre Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian, au informat agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.
„Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie” (ale Israelului) şi „peste 5.000 de rachete” au fost trase, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, postul de televiziune al Hamas, mişcare islamistă la putere în Gaza.
Înainte de aceasta, armata israeliană a anunţat că un „număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza şi a cerut locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Gaza să rămână în locuinţele lor.
La rândul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul palestinian are dreptul să se apere împotriva „terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie”, a informat Reuters, care a citat agenţia de presă WAFA, potrivit Agerpres. Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie la o reuniune de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene.
Cel puţin 256 de persoane au murit în Fâşia Gaza în atacuri israeliene în urma ofensivei lansate de organizaţia extremistă palestiniană Hamas asupra Israelului, a anunţat IERI Ministerul Sănătăţii din Gaza, citat de DPA, potrivit Agerpres. Printre morţi se numără 20 de minori, a spus ministerul, adăugând că 1.788 de palestinieni au fost răniţi. Hamas, care guvernează zona de coastă, este clasificată drept organizaţie teroristă de UE, SUA şi Israel. Unite şi Israelul au avut sâmbătă o „discuţie aprofundată” despre nevoile de ajutor militar ale statului evreu în faţa ofensivei Hamas, a afirmat un înalt responsabil al Casei Albe, notează AFP, preluată de Agerpres.
Pe de altă parte, „este prea devreme să spunem” dacă Iranul este „direct implicat” în ofensiva lansată de Hamas împotriva Israelului, iar Statele Unite nu au „nicio indicaţie” în acest sens deocamdată, a mai declarat înaltul responsabil. El a adăugat, totuşi, că „nu există nicio îndoială” că Hamas este „finanţat, echipat şi înarmat”, printre altele, de către regimul de la Teheran.

Ministerul Afacerilor Externe Român a informat că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză, 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM – 189 prima cursă, respectiv 157 cu al doilea zbor -, măsură luată în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza.
MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE – https://www.mae.ro/travel-alerts/2938.