V. Stoica

În vara anului 2013, s-a făcut mare vâlvă atât în presa locală, cât și în cea națională, la apariția așa-numitului caz al ”lotului Oniga”, în care Viorica Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, era acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată. În dosar, au mai fost trimise în judecată alte 12 persoane, în luna septembrie 2013. Mai precis, pe rolul Tribunalului Prahova a fost înregistrat, pe 18 septembrie 2023, dosarul 7323/105/2013, care ulterior a fost strămutat la Tribunalul Buzău, la solicitarea avocaților inculpaților din această cauză penală.
Încă se mai află pe rolul aceleiași instanțe acest dosar, care ”împlinește” un deceniu de viață numai la judecarea pe fond a cauzei!
Pentru cine nu-și mai amintește despre ce este vorba în dosarul ”lotului Oniga”, în care au fost audiați sute de martori și inculpații pe parcursul celor circa 100 de termene de judecată la instanța buzoiană, în tot acest timp solicitându-se expertize peste expertize, vă spunem mai jos ce au concluzionat acum zece ani procurorii anticorupție din Ploiești.
În luna mai 2013, DNA Ploiești ieșea la rampă cu una dintre cele mai importante arestări ale perioadei respective –
a Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova – acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată.
În actul de sesizare a instanței, procurorii anticorupție de la DNA Ploiești au reţinut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane ar fi obţinut fără drept încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.
DNA preciza într-un comunicat că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare ar fi încasat în mod injust, de la bugetul public, suma de peste trei milioane de lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
245 de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap – au fost pe lista persoanelor programate pentru audiere în procesul lotului Oniga, în care 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurori în anul 2013.
S-au scurs zece ani de atunci, iar în acestă perioadă magistrații Tribunalului Buzău au avut pe masă mai multe cereri de schimbare a încadrării juridice, formulate atât de către inculpații din dosar, cât și de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești. În noiembrie 2021, de exemplu, magistrații Tribunalului Buzău au admis cererea formulată chiar de către procurorii care au trimis dosarul în instanță pentru schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inculpaților. Astfel că, în privința Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, judecătorii de la instanța buzoiană au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatei. Printre acestea, judecătorii au hotărât schimbarea încadrării din infracțiunile de luare de mită în formă continuată (177 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale), respectiv, luare de mită în formă continuată (21 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale) în infracțiunea de luare de mită în formă continuată (198 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale). De asemenea, și în cazul celorlalte infracțiuni de care a fost acuzată Viorica Oniga la trimiterea în judecată au fost aduse modificări, prin decizie a instanței.
Și în privința celorlalți inculpați din dosar au fost date decizii similare.