V. Stoica

În întreg județul Prahova au demarat acțiunile de diminuare a problemelor apărute în unitățile de învățământ preuniversitar, dar și pentru creșterea vizibilității polițiștilor și a reprezentanților celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, conform unui plan de măsuri pus pe hârtie înainte de începerea anului școlar 2023/2024, a informat adjunctul șefului IPJ Prahova, cms. șef de poliție Ginel Preda, în cadrul unei conferințe de presă organizate ieri la sediul Poliției Prahova.
Deși în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, faptele penale săvârșite în mediul școlar rămân prezente, în primul semestru al acestui an fiind înregistrate 35 de infracțiuni, cele mai multe dintre acestea (25) fiind infracțiuni de lovire sau alte violențe, vătămare corporală din culpă sau de agresiune sexuală. Drept urmare, bătăile au rămas la ordinea zilei în unele școli din Prahova, unde majoritatea infracțiunilor au fost săvârșite în mediul urban, dată fiind și distribuția numărului elevilor la nivelul județului. Potrivit IPJ Prahova, ”fenomenul violenței juvenile manifestat în unitățile de învățământ preuniversitar are ca suport criminogen conflicte spontane” și, deși gradul de pericol nu prezintă un potențial risc major la adresa securității fizice/psihice a celorlalți elevi sau a personalului didactic, acestea pot degenera, în cazul în care nu sunt gestionate corespunzător și nu se iau măsuri pentru prevenirea și sancționarea acestora cu fermitate, precizează reprezentanții Poliției Prahova.
În contextul activităților specifice, încă de la deschiderea anului școlar au demarat acțiunile preventive, dar și cele de verificare. Astfel, conform datelor furnizate de IPJ Prahova, în urma controalelor făcute la transportul școlar, au fost verificate 136 de microbuze școlare și realizate instruiri ale șoferilor acestor mijloace de transport destinate elevilor.
Însă, într-o singură zi, respectiv pe 13 septembrie, la verificarea a 39 de microbuze școlare s-au dat șapte sancțiuni, din care una pentru consumul de băuturi alcoolice!