Neînscrierea în inventar a tuturor arborilor marcaţi, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras sau înscrierea unui diametru şi/sau înălţimi neconforme cu realitatea vor conduce la întocmirea unui dosar penal, pe loc, precum şi la confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea, atenţionează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, după aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea aplicaţiilor SUMAL 2.0.
“Activitatea derulată de Garda Forestieră Naţională şi de entităţile din subordine a relevat faptul că este nevoie de combaterea unor practici cum ar fi neînscrierea în inventar a tuturor arborilor marcaţi, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras, înscrierea unui diametru şi/sau înălţimi neconforme cu realitatea. De asemenea, avizul de însoţire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinaţia declarată în sistemul SUMAL, altfel aplicându-se suspendarea. Sperăm că toate aceste noi măsuri îi vor descuraja pe cei care încă se mai gândesc că pot tăia sau transporta ilegal material lemnos din pădurile noastre”, a declarat Fechet.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis ieri AGERPRES, la propunerea MMAP, a fost publicat Ordinul de modificare a Ordinului 118/2021 ce se referă la Metodologia privind organizarea şi funcţionarea aplicaţiilor SUMAL 2.0, obligaţiile utilizatorilor SUMAL 2.0, structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate şi costurile serviciilor de emitere a avizelor de însoţire.
Astfel, modificările aduse vizează îmbunătăţirea activităţii SUMAL 2.0, dar şi protejarea fondului forestier naţional prin măsuri de prevenţie a fenomenului asociat tăierilor ilegale. Ordinul conţine noi sancţiuni menite a descuraja folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat, dar şi dezactivarea din SUMAL 2.0 a mijloacelor ce transportă peste 10 metri cubi, fără acte.
De asemenea, începând cu data de 31 august 2023, a fost necesară actualizarea aplicaţiilor SUMAL 2.0 pentru dispozitive mobile, pentru a le pune în acord cu noile politici de confidenţialitate ale Google, aplicabile versiunilor de Android 12,13 şi 14.
Odată cu versiunea actualizată au fost implementate două noi funcţionalităţi: blocarea emiterii de avize offline din depozite permanente (acestea sunt obligate prin lege să aibă acces la internet), având în vedere că în anul 2022 au fost emise 29.667 avize offline din depozite; validarea proximităţii depozitului la predarea avizului către destinatarul masei lemnoase, altfel spus, avizul de însoţire poate fi închis doar la locaţia declarată în SUMAL a destinatarului.
Acasă Administratia locala Dosar penal pe loc şi confiscarea mijlocului de transport, în cazul unor...