ANAF a constatat, în urma controalelor efectuate în ultimii doi ani și jumătate, venituri totale de peste 1 miliard de lei obținute de aproximativ 200 de persoane fizice și firme din România, a relatat Profit.ro, potrivit Hotnews.Contribuabilii respectivi nu declaraseră sume în valoare de 357 milioane de lei, adică peste o treime din aceste venituri, total sau parțial, conform datelor Direcției ANAF Antifraudă.
Potrivit unui sondaj Ipsos din 2022, un procent semnificativ dintre români au afirmat că au cumpărat criptomonede. 40% dintre respondenții care au spus că au auzit de criptomonede au declarat că au și deținut, până în momentul realizării studiului, acest tip de active virtuale. Procentajul este unul semnificativ având în vedere că aproape toți repondenții (96%) au declarat că au auzit de criptomonede. De asemenea, procentajul celor care au cumpărat monede virtuale este semnificativ și în rândul întregii populații a României, având în vedere că 88,6% dintre românii cu vârste de 16-74 ani au folosesc sau au folosit măcar o dată internetul, conform datelor pe anul 2021 de la Institutul Național de Statistică.
Sondajul a fost realizat de compania de cercetare de piață Ipsos în rândul a 500 de respondenți cu vârste între 18 și 55 de ani care utilizează internetul.
TOP 10 cele mai deținute criptomonede în România, în 2022, pe eToro, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare: Cardano, Bitcoin, Ethereum, XRP, Dogecoin, Shiba, TRON, Solana, Decentraland, Stellar. Prețul Bitcoin era, de exemplu, vineri-15 septembrie , de peste 26.300 de dolari, conform Coindesk, iar Ethereum era cotat peste 1620 de dolari.
Cardano se tranzacționa la un preț sub 25 de cenți, după o scădere destul de mare în cursul zilei, potrivit cotațiilor afișate pe Coingecko.
La rândul său, EGLD, criptomoneda românilor de la MultiversX, nu a mai reușit să sară de 25 de dolari, până la aceeași dată, dar era pe tendință de creștere, conform datelor de pe Coinmarketcap.