George Marin

Odată încheiat turneul dotat cu trofeul „Cupa de vară – Activ Prahova”, ne aplecăm atenția asupra evoluției echipei noastre în cele două meciuri susținute la sala „Olimpia”.
Celor care se întreabă care este explicația titlului acestui articol le amintim vorba scheciului bine-cunoscut: „N-am găsit altă rimă!” Totuși, considerăm că sintagma din titlu reflectă foarte bine evoluția oscilatorie a echipei ploieștene în cele două partide ale turneului.
Debutul primului meci, împotriva echipei ieșene, ne-a arătat o echipă a „bufnițelor” în impas, atât în ceea ce privește atacul, cât și în apărare. Pornită la drum în formula Ivașcu –Vrabie, Berbece, Beșleagă, Mara Arvatu, Touré, Fânaru, echipa ploieșteană a marcat primul gol prin Gabriela Vrabie, abia după ce s-au ratat primele cinci atacuri. În apărare, unde Larisa Capră (Tamaș) a făcut schimb cu Roxana Beșleagă, iar Flori Popescu a înlocuit-o foarte devreme pe Djelika Touré – aceasta fiind lăsată pe bancă până în partea secundă, când a arătat doar câteva din posibilitățile sale – lucrurile nu au mers prea bine. Adversarele au găsit spații largi de pătrundere printr-o defensivă rigidă, imobilă și uneori indecisă. Nu-i vorbă, nici portarii nu au reușit mai mult de trei parade (toate prin Sara Abed-Kader, dar prima abia în minutul 15!), față de cele zece (între care două aruncări de la 7 metri!) ale singurului portar al Iașului, Iustina Popa, abia transferată de la Roman.
Reglajele de la pauză au schimbat fața echipei noastre. Desigur, au fost făcute multe modificări în structura echipei. Formula de debut a părții secunde a adus mai multă rigurozitate și mai multă decizie în apărare, ajungându-se ca la jumătatea reprizei să se înregistreze un scor parțial de 11-4! Golurile marcate au venit după faze clare, lucrate, în prim plan apărând Bianca Berbece, Andreea Taivan și Roxana Beșleagă, întreaga echipă dovedind o eficiență sporită în atac. Odată avantajul căpătat, el a fost securizat și de intervențiile Ioanei Paraschiv ivite exact în momentele oportune.

Activ Prahova Ploiești – CSM Iași 27-25 (11-16)
Activ: Ioana Paraschiv 7 intervenții, Sara Abed-Kader 3, Emanuela Ivașcu – Mara Arvatu 5 goluri, 1 din „7 metri”, Bianca Berbece 4, Roxana Beșleagă 4, Larisa Capră 4, Andreea Taivan 3, Djelika Touré 2, Ștefania Epureanu 1, Gabriela Vrabie 1, Diana Fânaru 1, Florina Popescu 1, Cătălina Sava 1, Cristiana Florea, Diana Andrița, Anamaria Dumitrașcu, Daria Grădișteanu, Ramona Gavrilă. Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant, Alina Dumitru.

Disputată în compania echipei din Slobozia, finala mare a turneului ne-a adus în față tot o evoluție cu suișuri și coborâșuri. De data aceasta, totul a mers bine preț de un sfert de oră, după care a venit o perioadă tare neplăcută, cu multe greșeli ofensive și defensive care au generat un hiatus larg, zece minute în care „bufnițele” nu au marcat nimic și au primit șapte goluri! Nici poarta nu a funcționat în acest timp, deși, până la perioada „seacă”, Sara Abed-Kader reușise șase parade din cele opt personale ale reprizei. Astfel că diferența de la pauză nu a surprins pe nimeni.
La reluare, prin schimbările efectuate, jocul s-a îmbunătățit, atacurile au început să fie fructificate, recuperările defensive s-au înmulțit și au generat contraatacuri – fosta campioană mondială de junioare, Andreea Taivan, a fost letală în domeniu – în timp ce fetele din Slobozia au început să obosească neavând rezerve de același nivel. Foarte important a fost momentul eliminării ialomițenei Valy Neagu (min. 41), perioadă în care s-a reușit un parțial de 3-0, cu această ocazie scorul general fiind răsturnat, de la 15-17, la 18-17 pentru „bufnițe”. Nu a fost doar atât, ci s-a declanșat o serie de opt goluri consecutive marcate, în timp ce adversarele nu au încercat altceva decât aruncări de la linia de nouă metri, aruncări care nu au trecut de barajul Sarei Abed-Kader. Avantajul căpătat a fost gestionat simplu, în ciuda unei serii de trei goluri primite, astfel că victoria nu a putut fi contestată. Neplăcute au fost două momente: accidentarea Roxanei Beșleagă (dar nu pare a fi una serioasă) și lipsa de poftă de joc pe care Djelika Touré a manifestat-o mai abitir decât în ziua precedentă.

Activ Prahova Ploiești – CSM Unirea Slobozia 26-23 (10-13)
Activ: Sara Abed-Kader 15 intervenții, din care un „7 metri”, Ioana Paraschiv 1, Emanuela Ivașcu – Andreea Taivan 9 goluri, Mara Arvatu 6, Cătălina Sava 4, Ștefania Epureanu 3, Larisa Capră 1, Bianca Berbece 1, Florina Popescu 1, Gabriela Vrabie 1 (din „7 metri”), Cristiana Florea, Anamaria Dumitrașcu, Diana Fânaru, Roxana Beșleagă, Diana Andrița, Djelika Touré, Daria Grădișteanu, Ramona Gavrilă. Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant, Alina Dumitru.