George Marin

Au existat și există păreri că Hanca a fost adus la Petrolul pentru că, dincolo de oportunitatea ivită, părea să fie un candidat la preluarea poziției de fundaș dreapta după o eventuală plecare a lui Doua. Ne amintim că Hanca a jucat pe acest post ori în toată banda dreaptă începând din perioada în care a fost legitimat la Dinamo, cât și la MKS Cracovia unde a ajuns căpitanul echipei, și chiar la echipa națională a României. Pentru prima dată titular la Petrolul, Hanca a făcut parte din linia de mijloc, dar a ocupat o poziție centrală, așa cum a făcut-o în debutul carierei sale. O mică surpriză dictată oarecum și de necesitățile lotului petrolist.
Încadrat de Musi și de Takayuki, Hanca nu a avut un meci ușor.Dar experiența acumulată – timpul petrecut în extrem de dificilul campionat polonez a cântărit mult – l-au ajutat pe Hanca să asigure echipei petroliste un echilibru pe care aceasta îl cam aștepta. Participarea lui Hanca în jocul Petrolului a fost complexă, în ciuda faptului că Hagi a căutat să aglomereze acel flanc prin urcarea lui Kiki și, totodată, să aducă un spor de viteză prin prezența lui Sali. În aceste zone, Hanca a colaborat foarte bine cu Doua, suplinindu-se reciproc, cu ajutor de la Musi ca prim obstacol în calea adversarului. Hanca a fost driblat de Sali în două rânduri (min. 21, 52), însă situația a fost rezolvată de sprijinul dintre coechipieri. Acest minut 52 a adus o acțiune densă, cu patru atingeri ale balonului din partea lui Hanca, incluzând un duel pierdut, o recuperare, o pasă și amintitul dribling suferit, totul într-o situație care putea balansa imediat într-o parte sau alta. Atenția în joc i-a semnalat pericole adverse pe care a reușit să le neutralizeze uneori doar prin poziționare: o retragere rapidă când Vînă și Sîrbu au scăpat doi contra unu pe partea dreaptă a atacului constănțean (min. 29), sau când Kiki și Sali l-au mai avut în fața lor doar pe Doua (min. 36). A mai reușit o deposedare la Kiki, în careul petrolist, dar faza a fost întoarsă de arbitru din cauza unui avantaj nematerializat (min. 14). În ciuda staturii nu atât de impozante, Hanca a preluat poziția lui Papp la faza în care acesta din urmă s-a accidentat (min. 38). Dacă mai adăugăm prezența în propriul careu la fazele fixe adverse, avem o imagine a jocului defensiv prestat de Hanca. Toate acestea s-au petrecut în condițiile în care, în zona centrală a terenului, în majoritatea timpului mijlocașul petrolist l-a avut sub supraveghere pe Grameni.
Nici ofensiv nu a fost mai prejos noul jucător al Petrolului. A distribuit baloane către Jair – mai multe, cinci doar în prima parte – și către Petrović, doar două. Dacă atacantul muntenegrean nu a putut-o controla pe prima dintre ele (min. 2), la a doua s-a încurcat în minge (min. 12), născând regretul că s-a irosit o minge venită după o frumoasă fentă din corp a mijlocașului petrolist prin care a păstrat posesia balonului. Mai este de scos în evidență susținerea contraatacului purtat de Musi după recuperarea lui Takayuki (min. 9). Par a nu fi prea mute acțiuni ofensive, dar realitatea de pe teren a sugerat că Florin Pîrvu a propus o tactică circumspectă, cel puțin în primul mitan, cunoscând forța campioanei la zi, indiferent ce formulă de echipă adoptă. Și după primirea primelor două goluri, Farul a împins jocul serios în terenul ploieștean.

Dar, să nu uităm partea tehnică! Cele mai multe pase au fost către înainte. Majoritatea celor laterale sau trimise înapoi au fost executate pentru eliberarea zonei sau a altui coechipier. Apoi, priviți tabelul! Priviți numărul de recuperări, adică al acelor baloane care se află într-o zonă neutră între doi sau mai mulți jucători, așa-zisele mingi ale nimănui. În tribună se spune că respectivul are magnet la minge. În realitate este vorba despre știința poziționării și a jocului, în general. Apoi priviți rubricile baloanelor pierdute din posesie și a paselor greșite. De când folosim Razele Pix, Hanca este primul jucător care înregistrea­ză 0 (zero) la aceste capitole! Dă, Doamne, să nu fie ultimul! În partea secundă a meciului, Hanca și-a păstrat poziția centrală, cu aceleași variații de poziție, dar nu atât de ample ca în primul mitan pentru că echipa a fost mai compactă, mai ales după golurile înscrise de Jair și Gicu Grozav. Efortul depus în acest meci și stadiul de pregătire încă incomplet au dus la necesitatea înlocuirii lui Hanca cu Purtić, în minutul 71, la scorul de 2-1.
Prin revenirea pe poziția în care a apărut în fotbalul mare, Hanca a adus echilibrul care lipsea în jocul Petrolului, dovedind că, alături de veteranul Takayuki, poate fi atât suport al defensivei cât și sprijin puternic pentru cei din avanposturi.