V. Stoica

Și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova a fost în control la terasa-restaurant unde au servit masa elevii care au ajuns la spitalul din Sinaia cu suspiciune de toxiinfecție alimentară. Potrivit unui comunicat de presă al CJPC Prahova, ”ca urmare a unei sesizări primite de la un consumator, precum și al anunțului prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje privind suspiciunea de toxiinfecție alimentară la un grup de 10 persoane, în data de 08.08.2023, o echipă de control din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Prahova a desfășurat o acțiune de verificare la SC La Crama La Gigel SRL, din Sinaia. Pentru abaterile constatate, operatorul economic a fost sancționat cu 3 amenzi contravenționale, în valoare totală de 60.000 lei”.

În plus, din cauza nenumăratelor probleme găsite la acest local din centrul Sinăii, comisarii de la Protecția Consumatorilor au luat și măsurile de oprire definitivă de la comercializare și retragere din circuitul consumului uman a produselor alimentare neconforme, oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor și propunerea de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Abaterile constatate au fost, conform aceleiași surse: folosirea unui bloc alimentar insalubru; depozitarea deșeurilor în coșuri de gunoi fără capac, amplasat lângă materiile prime procesate, precum și a resturilor alimentare în găleți pentru porci, așezate alături de mâncarea gătită; nerespectarea procedurii de preparare a ciorbelor, acestea fiind completate cu carne (fiartă la o dată necunoscută), în momentul comercializării acestora; folosirea unor paste fierte, depozitate în frigider, înaintea servirii acestora; prezența muștelor în bucătărie; folosirea unor materii prime utilizate la preparatele culinare fără elemente de identificare; utilizarea unor spații destinate depozitării produselor, respectiv agregate frigorifice neigienizate, cu urme de rugină și resturi alimentare, amplasate pe paviment neigienizat; lipsa informațiilor privind valorile nutriționale și menționarea substanțelor poțențial alergene la produsele finite comercializate, în lista meniu; nerespectarea prevederilor din autorizația eliberată de DSVSA, respectiv cea de preparare a sandvișurilor și pastelor, acesta servind consumatorilor ciorbe și mâncare gătită.
Deci, despre ce vorbim? Imaginile de la CJPC Prahova spun totul.
În cazul în care reprezentanții acestei societăți vor dori să-și exprime punctul de vedere față de cele date publicității de către instituțiile de control, așteptăm cu interes opiniile acestora, pentru a le face publice.