George Marin

Competiția s-a încheiat. Bucuria noastră a fost maximă pentru că un ploieștean s-a încununat cu titlul de Campion European. Este vorba despre Fabian Stroe, câștigătorul titlului de la categoria 52 de kilograme, pe care nu l-am lăsat să își savureze bucuria în liniște, ci l-am provocat la o scurtă discuție în sala de unde a pornit aventura sa în box, sub îndrumarea maestrului Titi Tudor „Prosop”.

– Fabian, felicitări pentru victoriile obţinute și pentru titlul de Campion European! Ce reprezintă pentru tine acest titlu?
– Reprezintă foarte multe! Dar, pentru mine cel mai important este cum mă simt eu și modul cum mi-am demonstrat valoarea. Toată lumea a putut vedea rezultatele muncii depuse și cât de mult m-am dedicat acestui sport.

– Așa este. O confirmare este și decernarea titlului de „Cel mai bun boxer al Campionatelor Europene”. Te așteptai la această apreciere?
-Sincer, nu. A fost o surpriză pentru mine. Dar sunt fericit că am primit această apreciere.

– Vorbeai de munca depusă. Cum a fost perioada de pregătire?
– Am pornit la treabă pregătindu-mă special pentru această competiție încă din primele zile ale anului. Pe lângă antrenamentele zilnice, am avut și câteva turnee internaționale: la Arad, în Republica Moldova, în Spania, unde am câștigat turneul.

– Așadar, drumul către acest titlu continental nu a fost simplu, mai ales dacă îl socotim de la primii pași în box.
– Așa este. Drumul a fost lung. Am trecut prin multe. Am disputat multe campionate, am avut multe perioade de pregătire solicitantă la club și la lot, unele fiind comune cu boxeri din alte țări. S-au întâmplat multe. Unele au fost bune, altele mai puțin bune. Au fost și înfrângeri. Se întâmplă.

– La aceste campionate abia încheiate, ţie ţi s-au întâmplat numai victorii. Care dintre cei patru adversari întâlniţi ţi s-a părut cel mai puternic? Cu care ai avut cele mai mari dificultăţi pe ring? Care ţi s-a părut mai abordabil pe ring?
–Cel mai dificil mi s-a părut meciul contra ungurului Benedek, mai ales că, în ultimul rund, a boxat foarte obstrucționist. Cât despre bulgarul Iliev, toată lumea îmi spunea că este foarte bun, dar mie nu mi s-a părut a fi ceva ieșit din comun.

– Patru victorii la rând nu sunt ușor de obţinut. Ce te caracterizează cel mai mult în box?
– Cred că mă caracterizează cel mai mult inteligența în ring. Eu gândesc foarte mult în ring și sunt foarte lucid. Astfel îmi dau seama ce lovituri încearcă să mă lovească și le pot evita mult mai ușor.

– Cineva s-ar putea gândi că afirmaţia ta este puţin lipsită de modestie.
– Aceasta este realitatea. Și antrenorii mei o spun. Și maestrul Titi Tudor și maestrul George Perțea, cu care mă pregătesc la Centrul Olimpic de la Brăila. Și mai spun ei că „am ochi”.

– Îţi dau dreptate. Toată lumea este de acord că inteligenţa în sport este un suport important pentru performanţă. Dar, pentru a ajunge la performanţă, trebuie să faci primul pas în sala de antrenament. Cum ai ajuns tu la box? Ai venit pentru plăcerea ta, ai aflat de la alţi copii?
– Tatăl meu m-a adus la box. A practicat și el boxul în tinerețe, dar nu a avut performanțe deosebite. Am continuat boxul pentru că părinții m-au susținut tot timpul și mi-au dat cea mai mare încredere. Ei sunt mulțumiți și de faptul că împac bine școala și boxul. Am terminat clasa a X-a cu note de 10.

– Apropo de primii pași în box. Îţi mai amintești primul meci?
– Desigur. Am boxat la Arad, în 2020, la Campionatul Național pentru Cadeți, unde am ieșit campion la categoria 36 de kilograme. Era la un an de când începusem să practic boxul. Îmi amintesc că am boxat cu un băiat pe nume Denis… Denis și nu mai știu cum. Era din Hunedoara.

– Ce îţi propui pentru viitor?
– Îmi doresc să cuceresc titlurile naționale la categoriile de vârstă următoare, până la seniori, după care îmi doresc să debutez la profesioniști.

– Așa, direct? Nu te tentează să participi la un Campionat Mondial de seniori sau la Jocurile Olimpice?
– Ba da, m-ar tenta. În 2028 aș putea avea oportunitatea să particip la Jocurile Olimpice.

– Bine, dar de ce la profesioniști? Îţi place mai mult boxul profesionist?
– Eu acolo mă văd cu cel mai mare succes. La profesioniști poți ajunge cel mai sus. Aceasta este dorința mea. Eu studiez mai mult boxul profesionist decât cel amator.

– Ești primul cu o vârstă fragedă de la care aud așa ceva când încă nu a ajuns nici măcar la „tineret”. Dar, cu școala nu îţi propui nimic?
– Voi termina liceul, voi învăța pentru a promova examenul de Bacalaureat și mă voi gândi dacă mai vreau să fac o facultate. Mai am doi ani de școală. Mai am timp de gândire.
Răspunsurile din urmă, grăite cu atâta hotărâre în glas, l-au făcut și pe subsemnatul să viseze că prolifica sală de box, care acum se numește „Titi Prosop”, va crea un al treilea campion mondial al profesioniștilor. Deja îmi imaginez seria: Leonard Doroftei, Adrian Diaconu, Fabian Stroe.