George Marin

378 de boxeri, care au disputat 351 de meciuri (doar o singură neprezentare la ring, din motive medicale!), precum și peste 100 de oficiali au fost prezenți la Ploiești. Cifre impunătoare, mult peste edițiile trecute, limitându-ne la ultimele patru, dar ținând cont și de faptul că anul pandemiei a adus o participare redusă. Aceste cifre au impus mobilizarea unor importante resurse materiale, umane și, ceea ce nu a lipsit ploieștenilor care s-au ocupat de buna desfășurare a competiției, resurse sufletești și de energie. Mulți dintre cei prezenți la Ploiești au apreciat organizarea ca fiind impecabilă. Ei nu au spus doar vorbe curtenitoare, ci au reflectat un adevăr prezent în toate zilele – număr record! – competiției. Au conlucrat cei care au alcătuit comitetul de organizare din partea FR Box, cu societăți și instituții de sub umbrela Primăriei Ploiești: TCE (transportul cadențat al sportivilor și oficialilor), Filarmonica „Paul Constantinescu” (imagini, sunet, lumini și program artistic) și CSM Ploiești (sala de competiție, sala de antrenament, cu întreg personalul aferent prezent permanent „cu arma la picior”). Deloc de neglijat este efortul susținut de echipa de voluntari, care în fapt a fost constituită din componenții secției de box a clubului CSM Ploiești, fete și băieți, ei aducând o notă tinerească suplimentară acestei competiții. Pe scurt, cuvântul care caracterizează întreaga organizare a acestei competiții este „impecabil”. Da, cuvântul este meritat, chiar dacă au existat anumite „mustăciri” , arătând cu degetul către unele mici imperfecțiuni. Chiar dacă au existat, micile imperfecțiuni s-au reglat rapid.
Discutând despre nivelul tehnic, trebuie să spunem că este cel mai ridicat din ultimii patru ani, perioadă pe care am luat-o ca etalon. Au fost foarte multe dispute echilibrate, de aici rezultând și câteva decizii controversate, însă foarte puține ca număr. Este imposibil să nu menționăm partida de la categoria „supergrea” a băieților, luptă care a încheiat competiția ca un corolar, luptă dârză, spectaculoasă și tehnică pentru care ucraineanul Oleksandr Sliesariev și englezul Leo Fonawah Atang au binemeritat ovațiile publicului. Pe lângă această luptă au mai fost și altele de un nivel tehnic care au demonstrat că lucrurile bine învățate în sala de antrenament și puse în practică în ring duc, cu siguranță, la succes.
Nu putem să nu remarcăm echipa Angliei, care a arătat un stil uniform al reprezentanților săi, în special la categoriile mici, fete și băieți deopotrivă, chiar dacă Anglia încă își trage seva boxului din fostele sale colonii ori din zonele care aduc imigrația în Albion. Astfel, involuntar, se combate ideea că boxul încă este dominat de sportivii din spațiu ex-sovietic. De asemenea, am mai remarcat băieții din echipa Armeniei și echipa Ucrainei aproape în totalitate, apreciere în care, fiți siguri, actualul război nu a avut nicio influență.
Nu se poate trece peste recordul de medalii (18) obținut de delegația României. Dar, despre aceste realizări vom discuta separat.

Părerile oficialilor

La buna funcționare a competiției au contribuit oficialii EUBC desemnați a veghea la corecta evaluare a competitorilor și nu numai a lor. Și arbitrii sunt evaluați la asemenea competiții de anvergură. Și organizatorii. Și aproape orice este legat de bunul mers al unei competiții aflate sub egida European Boxing Confederation (EUBC).
Din partea României au oficiat arbitrii Violeta Panseluța Bella și Mihai Ion, instructorul și evaluatorul AIBA pentru arbitri Ramona Manuela Cobzac-­Chirhoc și Viorel Sima, cel desemnat de EUBC drept Manager al Competiției. EUBC a fost reprezentată la nivel înalt, prin secretarul general Ria Ramnarine și prin președintele comitetului de arbitri Vittorio Lai.
Doamna Ria Ramnarine, fostă campioană a lumii la profesioniști, ne-a declarat: „Organizarea acestei competiții de către FR Box a fost foarte bună, la nivel înalt. Chiar dacă au fost unele mici probleme în ziua a doua a competiției, organizatorii au depus o muncă minunată și totul a mers către perfect. Din păcate, rolul meu în această competiție, munca pe care a trebuit să o depun m-au împiedicat să urmăresc meciurile, deși aș fi vrut să văd competitoarele de la categoriile la care am luptat eu ca sportiv. Totuși, am putut vedea câte ceva și mi-am dat seama că nivelul tehnic a fost unul deosebit de bun, care ne dă speranțe pentru viitorul boxului, pentru creșterea lui”.
La rândul său, Viorel Sima a apreciat nivelul general al competiției: „Tehnic a fost excelent. A fost un campionat care a adus în lumina rampei sportivi care au valoare de competitori la categoria de vârstă tineret, deși ei figurează ca juniori. Am avut unele meciuri senzaționale. Meciul de la categoria supergrea a fost comparabil chiar cu meciurile de seniori. Din punct de vedere organizatoric a fost foarte greu pentru că a fost o competiție foarte lungă, cu un număr record de participanți, 550 de străini care au venit la Ploiești. Primăria ploieșteană și Federația Română de Box și-au făcut treaba impecabil și totul a ieșit foarte bine”.