Un număr de 21 cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 24 august a.c., a informat, joia trecută, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), conform Agerpres. Potrivit INSP, au fost înregistrate trei decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul „probabil” în Dolj. În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie: municipiul Bucureşti (5) şi judeţele: Dolj (2), Galaţi (3), Ilfov (3), Iaşi (2), Olt (2), Prahova (1), Sibiu (1), Satu Mare (1), şi Tulcea (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Bucureşti, cât şi în judeţul Tulcea. În acest context, specialiştii INSP recomandă populaţiei următoarele: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre); să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

La Ploiești s-au intensificat activităţile de combatere a ţânţarilor
Cu toate că Direcția de Sănătate Publică Prahova nu a trasmis niciun comunicat de presă referitor la faptul că în județ a fost înregistrat un prim deces, după confirmarea cu infecția cu virusul West Nile, așa cum a anunțat INSP, potrivit Primăriei Ploiești, având în vedere atenționările privind apariția cazurilor de neuroinfecție, cauzate de virusul West Nile, la nivelul orașului au fost intensificate activitățile de combatere a populației de țânțari vectori, respectiv în zone verzi, grădini, scuaruri, instituții publice, instituții sanitare și de învățământ, cimitire, domeniul public al străzilor și trotuarelor, aliniament stradal al căilor publice. Așa cum s-a precizat, acțiunile vizează și zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a țânțarilor, precum zona parcurilor, lacurilor, colecțiilor stagnate de apă/ sau cu umiditate crescută, recipiente de colectare a apei pluviale, canale de ape pluviale precum și cămine și canale aferente rețelelor edilitare, jardiniere cu flori, containere cu apă sau de deșeuri, inclusiv depozite de anvelope.
”Activitățile se realizează cu ajutorul unor utilaje de mare putere, montate pe autovehicule cu randament ridicat, care pulverizează, concomitent, ceață caldă și rece. Municipalitatea derulează, în acest sens, un program de execuție dezinsecție, deratizare, dezinfecție pentru patru tratamente, primul fiind deja efectuat în data de 23 august. Restul tratamentelor vor fi efectuate în baza unui program prestabilit, până la data de 31 august 2023. Acțiunile de combatere a vectorilor de boli transmisibile (inclusiv a dezinsecției) se realizează doar cu produse biocide, avizate sanitar și doar de către operatori calificați și instruiți pentru această activitate, astfel încât să nu fie afectată starea de sănătate a populației, prin efectul toxic al acestor produse”, au precizat reprezentanții Primăriei Ploiești.