România şi-a asumat un rol de aliat “responsabil” în consolidarea securităţii regionale, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în contextul participării la Reuniunea informală a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia, desfăşurată la Vilnius, în marja Summitului NATO.
“Relevanţa regiunii Mării Negre a crescut exponenţial în ultimii ani, Rusia fiind ameninţarea principală, implicată atât militar, cât şi politic în fiecare dosar de securitate din regiune. România şi-a asumat un rol de aliat responsabil în consolidarea securităţii regionale şi va continua să facă acest lucru, în scopul identificării celor mai bune soluţii politice, diplomatice şi militare pentru a sprijini deciziile aliate referitoare la importan­ţa strategică a Mării Negre. Este clar că această regiune necesită un angajament mai mare din partea ţărilor NATO”, a evidenţiat ministrul, potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES.
Agenda reuniunii informale în formatul miniştrilor Apărării a Consiliului Nord-Atlantic împreună cu Suedia a fost conturată în jurul deciziilor importante la nivelul NATO privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare, precum şi al elementelor de interes privind dezvoltarea industriei de apărare.“Angajamentul aliat de a aloca minimum 2% din PIB pentru Apărare este o expresie clară a acestei determinări, România alocând deja 2,5%. Adoptarea noilor planuri regionale de apărare reprezintă o schimbare de paradigmă în privinţa modului de abordare a apărării colective la nivel aliat. Ministerul Apărării Naţionale va continua să fie parte a acestui efort colectiv”, a transmis Tîlvăr.
În privinţa dezvoltării industriei de apărare, el a subliniat păstrarea angajamentelor cuprinzătoare asumate de România în cadrul celor trei piloni ai conceptului de partajare echitabilă a responsabilităţilor – asigurarea resurselor financiare, implementarea capabilităţilor asumate şi contribuţia la operaţiile, misiunile şi angajamentele NATO. Totodată, ministrul a salutat adoptarea unui nou angajament privind cheltuielile pentru Apărare.