V. Stoica

Canicula din aceste zile îi pune pe jar și la figurat pe reprezentanții autorităților publice locale, astfel că prefectul județului Prahova, Virgil Nanu, le transmite tuturor reprezentanților comitetelor locale pentru situații de urgență să ia toate măsurile necesare în această perioadă în care temperaturile sunt extrem de mari, mai multe zile la rând.
”În vederea prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă specifice lunilor de vară, când temperatura ridicată constituie factor de risc pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale, în calitate de prefect și de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, am atenţionat toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă cu privire la întreprinderea mai multor măsuri care urmăresc protecţia cetăţenilor”, a anunțat, ieri, prefectul județului Prahova, Virgil Nanu, în contextul caniculei prelungite care afectează și locuitorii din Prahova.
Instituția Prefectului Județul Prahova a făcut și câteva recomandări privind protecția pe timpul caniculei. Astfel, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice). Trebuie evitate aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00 și purtate haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. De asemenea, consumul de lichide – apă, sucuri naturale și ceaiuri călduțe de soc, mușețel sau urzici – în cantități mari, de până la 2 litri zilnic, pentru a evita deshidratarea. Trebuie evitate băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, dar și consumul de alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Foarte important: nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, iar pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se vor reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se vor alterna efortul dinamic cu cel static și perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.