V. Stoica

Prefectul de Prahova, Virgil Nanu, și o echipă mixtă de control, formată din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Prahova, ai Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, ai Poliției, ai Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, au efectuat, vineri dimineață, la prima oră, un control inopinat la un centru medical din Băicoi, pe numele căruia o persoană din Prahova a transmis o sesizare la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în care se reclamau posibile nereguli.Echipa mixtă de control a solicitat reprezentanților centrului medical să pună la dispoziție toate actele legate de desfășurarea activității, verificând fiecare compartiment al centrului medical, pentru a se stabili dacă reclamația trimisă pe adresa MMSS a fost justificată. Prefectul Virgil Nanu a declarat, în legătură cu acțiunea punctuală de vineri dimineață, de la centrul medical din Băicoi: „Ne-am deplasat la acest centru în urma unei sesizări depuse ieri după-amiază. Așa cum s-a întâmplat la toate celelalte centre, am dispus verificări, să vedem dacă se confirmă acele neconformități sesizate”.
Pe de altă parte, însă, până în a patra zi a controalelor, 57 dintre cele 67 de centre rezidențiale din județul Prahova fuseseră verificate în cadrul campaniei naționale de verificare a tuturor căminelor de copii, bătrâni sau persoane adulte cu dizabilități, în 55 dintre acestea fiind dispuse măsuri de remediere și sancțiuni în valoare totală de peste un milion de lei. Potrivit declarațiilor prefectului de Prahova, nu a fost nevoie de închiderea sau de suspendarea activității niciunuia dintre cele 57 de centre verificate până joi, inclusiv.
Narcis Toboc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova, a declarat, de asemenea, că una dintre problemele des întâlnite în majoritatea centrelor controlate săptămâna trecută este lipsa de personal, inclusiv a personalului specializat în asistență socială. Însă, cea mai mare problemă pare să fie de natură legislativă, unde prevederile legale trebuie completate, pentru că în zona de activitate a centrelor rezidențiale se poate vorbi chiar despre lacune legislative majore.