În contextul zilelor caniculare care au fost şi, destul de probabil, că vor mai fi, riscul producerii incendiilor de pădure rămâne ridicat. Pe cale de consecinţă, şi personalul ocoalelor de pe raza
Direcţiei Silvice Prahova a luat unele măsuri pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier.
Astfel, au fost actualizate planurile de alarmare şi mobilizare a forţelor şi mijloacelor de stingere a incendiilor, precum şi colaborarea cu administraţiile publice locale şi formaţiunile de pompieri, pentru intervenţie în cazul producerii unor asemenea evenimente.
Totodată, supravegherea lizierelor pădurilor limitrofe terenurilor agricole, precum şi atenţionarea deţinătorilor de terenuri limitrofe pădurii asupra pericolelor de declanşare a incendiilor prin arderea resturilor de vegetaţie şi lăsarea nesupravegheată a constituit şi constituie o preocupare a angajaţilor Direcţiei Silvice Prahova.
De asemenea, controlul respectării normelor de prevenire a incendiilor în punctele de lucru a fost şi este o altă măsură pusă în aplicare în această perioadă.
În plus, angajaţii ocoalelor silvice au supravegheat şi supraveghează în continuare perimetrele în care au mai avut loc incendii forestiere („zone cu istoric” în producerea unor astfel de evenimente nedorite), respectiv lizierele pădurilor şi plantaţiile.