V. Stoica

În prima zi în care s-au derulat acțiuni de control în centrele rezidențiale din județul Prahova, au fost verificați, potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului – Județul Prahova, opt furnizori de servicii sociale, la 14 obiective. Astfel, conform sursei menționate, comisiile mixte, formate din 60 de inspectori de la AJPIS, ITM, DSP, DSV, OPC, ISU și IPJ au verificat centre din localitățile Bușteni, Sinaia, Breaza, Câmpina, și Băicoi, Scorțeni, echipe care au constatat deficiențe precum: lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu; lipsa controalelor medicale pentru angajați; spații neigienizate corespunzător; colectare necorespunzătoare a deșeurilor menajere; personal de specialitate subdimensionat raportat la numărul beneficiarilor; lipsa licențelor de funcționare (a fost prezentată documentație în vederea îndeplinirii procedurii de acreditare și licențiere); nerespectarea condițiilor de păstrare a alimentelor sau depozitare necorespunzătoare a acestora; sume încasate nefiscalizate; lipsa planurilor de pază și a sistemelor de supraveghere; lipsa de la punctul de lucru verificat a evidențelor orelor de muncă prestate.
Instituția Prefectului precizează că, dat fiind că au fost identificate probleme de natură contravențională, nu s-a impus suspendarea activității acestor centre, dar au fost dispuse măsuri în sarcina centrelor rezidențiale cu termene de realizare a acestora, urmând ca ulterior să fie efectuate noi verificări pentru constatarea modului de îndeplinire a acestora și de remediere a deficiențelor. De asemenea, amenzile aplicate în urma verificărilor din prima zi a acțiunilor de control au fost în cuantum de aproximativ 750.000 de lei.
Instituția Prefectului a făcut publice și numele centrelor din județul Prahova care au fost verificate în ziua de 10 iulie, cu precizarea că primele șase poziții din listă au fost cele sancționate pentru diferite nereguli depistate: 1. Casa Seniorilor, Casa Seniorilor 1, Casa Seniorilor 2 din Bușteni; 2. Căsuța Bunicilor (3 puncte de lucru) Sinaia; 3. Cămin de Bătrâni Breaza; 4. Casa Toma Breaza; 5. Conacul Bunicilor C12 și C13 Câmpina; 6. Casa Bunicilor Câmpina; 7. Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială a persoanelor fără adăpost Câmpina; 8. Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu handicap Liliești și 9. Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu handicap Mislea.