România are argintul pe podiumul european al importatorilor şi exportatorilor de grâu în sezonul 2022 – 2023, conflictul din Ucraina influenţând puternic dinamica schimburilor comerciale agricole, arată o analiză realizată de consultanţii unei case de brokeraj, potrivit Agerpres.
Importurile de grâu ale României au fost de 0,89 milioane de tone, iar exporturile de 3,96 milioane de tone. Importurile totale de grâu au fost de 3,4 ori mai mari în UE faţă de sezonul 2021-2022. Pe de altă parte, la porumb, România a fost pe primul loc în rândul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a şi importat 1,34 milioane de tone.
Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, aceste date vin, însă, după un an slab, cu o producţie de 8,2 milioane de tone, nivel care înseamnă doar 55% faţă de volumul din 2021.
“Într-o regiune zguduită de transformări, importanţa României ca un centru de producţie şi nod logistic e în creştere. Tendinţa este ilustrată şi de studierea posibilităţii, de către operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grâne opţiunea de livrare fizică din România”, precizează Claudiu Cazacu.
Preţurile pentru cereale şi uleiuri vegetale s-au ajustat faţă de vârful atins în primăvara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat preţul grâului în mai 2022 faţă de 2021, a lăsat locul unor scăderi treptate, susţinute de producţia globală amplă. Un sezon bun în Australia şi preţurile înalte care au stimulat producţia, alături de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au permis re-echilibrarea pieţei în ansamblul ei.
Acasă Actualitate Ţara noastră, pe podiumul european al importatorilor şi exportatorilor de grâu în...