V. Stoica

Jumătatea de sud a județului Prahova este, fără îndoială, preferată de berzele albe, în fiecare an. Sunt cuiburi unde familiile de berze se întorc pentru a-și crește noile generații, majoritatea ”domiciliilor” permanente fiind pe stâlpii de iluminat public sau cei de electricitate, de pe marginea drumurilor locale sau județene.
Specie protejată, barza albă este tot mai des semnalată în localitățile județului Prahova. Cuiburile sunt, la această dată, mult mai populate, fiind înregistrate și cuiburi arhipline cu aceste păsări protejate, cu perechi și cu doi-trei sau chiar patru pui vizibili în cuiburile de mari dimensiuni.
În comuna Râfov, în Strejnicu, în Valea Călugărească, chiar și în Câmpina, în Colceag și Bărcănești sunt cuiburi în care se întorc anual familiile de berze.
Și, de ieri, Societatea Ornitologică Română (SOR) a reluat numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației ”Uite barza!”. ”Recensământul berzelor” va fi realizat timp de o lună, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023.
Este un proiect ajuns deja la a șaptea ediție, implementat de Societatea Ornitologică Româna (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.
„Cu ajutorul aplicației Uite barza!, toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicația ne ajută să facem recensământurl cuiburilor de berze și să înregistrăm numărul puilor și ne furnizează informații valoroase pentru conservarea populației de berze albe din România. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu funcționalitățile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.
Specialiștii SOR ne explică și cum se poate face înregistrarea cuiburilor de barză, dar și a numărului de pui existenți în acestea. ”Când ești aproape de un cuib de barză, pornește GPS-ul telefonului și aplicația ”Uite barza!”. Înregistrează locația și completează informațiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcție pe care se află cuibul, numărul puilor și orice pericol care i-ar putea amenința. Dar asta nu e tot! Aplicația îți cere să faci și o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locația. Dacă nu ai conexiune la internet în acel moment, nu-ți face griji! Datele salvate în aplicație pot fi trimise ulterior și vor ajunge la specialiștilor noștri biologi. Astfel, contribuția ta poate face diferența în conservarea și protejarea populației de berze albe din România. Dar aplicația noastră nu se oprește doar la numărarea berzelor. Dacă întâlnești incidente care implică aceste păsări, cum ar fi electrocutări sau coliziuni, Uite barza! îți permite să semnalezi aceste situații. Fiecare informație introdusă în aplicație este importantă pentru protejarea speciei”, transmit reprezentanții SOR.