Veniturile și cheltuielile lunare ale gospodăriilor au crescut anul trecut (2022), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică și preluate de Agerpres. Încă o dată, cifrele arată că se duc mai mulți bani pe băuturile alcoolice și tutun decât pe educație: 265 lei, comparativ cu 17 lei.
Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în anul 2022, de 5.611 lei pe o gospodărie, (2.235 lei pe o persoană) și au reprezentat 86,8% din veniturile totale, în creştere cu un punct procentual faţă de anul 2021.
Pentru consum, cheltuielile gospodăriilor s-au ridicat la 3.450 lei. Din această sumă, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au fost în sumă de 1.177 lei, deci au deţinut o pondere de 34,1%.
Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 574 lei și cele pentru băuturi alcoolice, tutun în valoare de 265 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 7,7%.
Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor populației a fost cel efectuat pentru educație 17 lei pe o gospodărie (0,5% din cheltuielile totale de consum medii lunare) și cel pentru asigurări și servicii financiare 23 lei pe o gospodărie (0,7% din cheltuielile totale de consum medii lunare).
Pentru produsele cumpărate, de exemplu alcoolul și combustibilii includ accize, produsele alimentare au TVA, deci bani care se duc la stat.