Nicoleta Dumitrescu

Ce schimbări radicale și la aleșii neamului! Dacă, în urmă cu ani buni, erau celebre ipostazele în care deputații și senatorii erau surprinși că moțăiau în tipul ședințelor, chiar cu capul pe birou, acum senatorii și deputații din actualul mandat par a avea un fel de exces de energie! Și încă atât de multă încât simt nevoia să scape de ea prin intermediul unor modalități care fac ca Parlamentul să fie confundat cu nicsvai piețe și oboare…
Așa se face că pe holurile Parlamentului, în ședințele de plen și în cele din comisiile de specialitate, dar și în alte întruniri la care sunt prezenți deputați și senatori, nu de puține ori ai senzația, fie și doar privind la televizor, că acolo s-a mutat circul, în adevăratul sens al cuvântului. Mai ales că au fost destule situațiile în care certurile au degerat în îmbrânceli, cu țipetele și jignirile de rigoare!
A contat, vreodată, când în Palatul Parlamentului – a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil, ca suprafață, din lume, dar și cea mai scumpă clădire, tot din lume – s-au auzit țipete și urlete că ”responsabilii” cu astfel de atitudini au în spate și voturile românilor?! Cu siguranță că nu, deși, teoretic, așa cum prevede legislația în vigoare, norma de reprezentare pentru Camera Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar la Senat de un senator la 168.000 de locuitori. Pare, însă, că unii dintre aleșii neamului mânâncă în fiecare dimineață… adrenalină pe pâine și uită cine și d ece i-a trimis acolo! Altfel nu se explică ieșirile atât de neacademice, de nefirești, dezbrăcarea de caracter devenind o practică atât de frecventă și de fals considerată, de către cei în cauză, ca un punct forte!
Ce vremuri triste și ce ieftin circ, cel mai recent exemplu în acest caz fiind chiar la începutul acestei săptămâni când, din nou, unul dintre parlamentarii de serviciu într-ale scandalului a reușit să presare sămânța revoltei proprii, din atmosfera oferită în timpul ședinței de plen nelipsind nici sunetul din fluier și nici huiduielile! Și câte astfel de exemple nu au fost- ba chiar la vedere- când, pentru a demonstra cât de ”tari” sunt ei, respectivii parlamentari transmiteau, în direct, pe rețelele de socializare, filmul atitudinii lor de mari revoluționari!
Pentru ca astfel de incidente, totuși, să nu ia amploare și mai mare și să nu devină o practică zilnică, acum două zile, într-o ședință a plenului comun, prin vot, au fost aduse modificări la regulamentul care vizează activitatea aleșilor neamului și s-a introdus sancțiuni pentru cei care fac scandal în Parlament. Concret, cei care vor mai transmite în direct din cadrul ședințelor din Parlament, vor mai veni cu bannere, vor utiliza violența fizică împotriva altor parlamentari sau demnitari, vor utiliza violența verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective și calomnie, vor fi sancționați cu diminuarea indemnizației cu până la 50%, pe o durată de maximum o jumătate de an!
Oare, odată cu introducerea acestor sancțiuni, se va așterne liniștea în Pralament, iar deputații și senatorii vor lucra pentru popor, așa, cum, de altfel, se bat cu pumnul în piept ori de câte ori au ocazia? Rămâne de văzut! Oricum, peste câteva zile, senatorii și deputații vor intra în vacanță, între 1 iulie și 1 septembrie fiind, conform normelor, vacanță parlamentară. Suficient timp ca aceștia să-și încarce bateriile pentru ultimul an din mandatul 2020-2024, dar și ca să-și pună pe pâine, la micul dejun, adrenalină, având în vedere că anul 2024 va fi, așa cum se știe, unul electoral!