N.Dumitrescu

În avans cu câteva zile, la Aerodromul ”Gheorghe Bănciulescu” de la Strejnic, sâmbătă, 27 mai a.c., se va sărbători Ziua copilului. Concret, aerodromul menționat va organiza ”Ziua porților deschise”, eveniment prin intermediul căruia se dorește să fie marcată data de 1 Iunie, prilej cu care, așa cum a fost și anunțat programul deja, între orele 10.00-16.00, cei mici, însoțiți de adulți, vor putea observa îndeaproape cum se desfășoară o zi de zbor. Totodată, în perioada 6 – 25 iunie a.c., aici vor fi organizate și salturi cu parașuta în tandem de la 3000 de metri, contra-cost.
Potrivit site-ului Aeroclubului ”Gheorghe Bănciulescu”, acest aeroclub își desfășoară activitatea pe Aerodromul Strejnic, asigurând lecții de zbor, salturi cu parașuta, organizarea de competiții, dar și servicii de navigație.
Conform istoricului, aeroclubul a fost înființat în anul 1936, din inițiativa unui colectiv condus de ing. George Țintă, pentru propagandă aviatică și formarea de piloți și tehnicieni. Din fondurile strânse și din cotizații, subvenții și ajutoare date de autoritățile și societățile petroliere din regiune de la acea vreme, aeroclubul a inaugurat, în anul 1936, pe terenul de la Strejnic, o școală de zbor cu motor, dotată cu patru avioane noi tip Bücker Jungmann și încadrată cu instructori și personal tehnic necesar, director și șef de pilotaj fiind numit chiar prof. ing. Țintă.
În perioada 1936-1942, școala a format 199 de piloți gradele I și II, însă, în primăvara anului 1945, problemele economice și politice naționale au impus restrângerea temporară a activităților sportive aviatice și desființarea, printre altele, și a acestui aeroclub.
Dar, în anul 1948, Școala de zbor de la Strejnic se redeschide, iar din anul 1952 începe și formarea de parașutiști sportivi, în 1959 școlile de zbor de la Strejnic și Ghimbav rămânând singurele în funcțiune, ulterior, din anul 1962, activitatea de zbor cu motor fiind orientată numai către obținerea de performanțe.
În acest scop, aeroclubul a început pregătiri în vederea participării la competițiile naționale și internaționale, iar un an mai târziu a demarat și antrenamentele pentru planorism de performanță, care se desfășoară și astăzi.