• Amplele lucrări de reparaţii capitale ale lăcașului au ­durat mai bine de un deceniu și au costat un milion de euro

Nicoleta Dumitrescu

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Ploiești, Biserica ”Maica Precista”, va fi la acest sfârșit de săptămână în mare sărbătoare. După lucrări ample de reparații capitale, restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani, duminică, 28 mai a.c., va avea loc slujba de târnosire a acestei biserici, care va fi oficiată de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. De asemenea, este anunțată prezența, cu această ocazie, și a episcopului-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. Târnosirea unei biserici este unul dintre cele mai solemne praznice ce pot avea loc într-o parohie, aceasta desfășurându-se, în cazul de față, așa cum am aflat de la preotul paroh Ștefan Mușat, după finalizarea reparațiilor capitale ale bisericii, care au început în anul 2012.
Lucrările au demarat de sub fundație, de la cota minus 60 la cota zero, după care intervențiile au urmat apoi la construcție, fiind dată jos inclusiv tencuiala veche și fiind montat un acoperiș nou, din tablă de cupru. Au fost restaurate și picturile, dar și catapeteasma, în interiorul bisericii fiind acum și o nouă pardoseală. Pentru a evidenția și mai bine frumuseațea și valoarea acestui lăcaș de cult, reparațiile au vizat inclusiv aleea pe care credincioșii pășesc de cum intră în curtea bisericii, acum aceAsta având un design nou și fiind realizată din granit. Pe lista reparațiilor capitale a fost trecut, nu în ultimul rând, gardul vechi de 100 de ani. ”Este pentru prima dată când această biserică beneficiază de ample reparații capitale, fiind o mare bucurie finalizarea lor”, ne-a precizat preotul paroh Ștefan Mușat, care a adăugat că, pentru prima dată de la înființarea acestei biserici, lângă clădirea acesteia este acum în construcție și un paraclis. Având în vedere multitudinea și complexitatea tuturor intervențiilor realizate, lucrările efectuate au fost evaluate la suma de 1 milion de euro, banii provenind atât de la credincioși, cât și de la Primăria Ploiești și Consiliul Județean Prahova, de la Secretariatul de stat pentru culte, inclusiv de la diverse firme.
Conform programului deja anunțat, pe 28 mai a.c, după sosirea episcopului-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, între orele 9.00-11.00 este programată slujba sfintei liturghii, după care, între orele 11.00-12.00, va avea loc slujba de târnosire, care va fi oficiată de Patriarhul Daniel, după care credincioșii prezenți, atât bărbați, cât și femei, vor putea trece prin altar. Având în vedere o asemenea mare sărbătoare, este de așteptat ca la această biserică numărul credincioșilor să fie într-un număr foarte mare, reprezentantii parohiei pregătind 3.000 de pachețele pe care le vor oferi celor care vor participa la slujba specială de târnosire care va avea loc duminică, în care se vor regăsi o carte de rugăciune, iconițe cu Sfântul Ioan Botezătorul și Sf. Mucenică Ecaterina, dar și un petic mic de târnoseală, respectiv o pânză mică sfințită.
Cele două iconițe menționate le vor fi dăruite enoriașilor întrucât, cu ocazia târnosirii Bisericii Maica Precista, vor fi aduse de la Catedrala Patriarhală Sfintele moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul și Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Ecaterina, care vor fi așezate spre închinare.
Aflată la intersecţia străzilor Armo­niei, Artei şi Mihai Bravu, Biserica ”Maica Precista” a fost construită, conform pisaniei de deasupra uşii lăcașului de cult, în vremea domnitorului Ioan Alexandru Şuțu, în anul 1820.
Are o icoană unică, în care Maica Domnului este reprezentată cu trei mâini, icoană care a fost donată de ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei, în timpul războiului ruso-româno-turc. Se spune că în faţa ei au îngenuncheat, de-a lungul timpului, personalități importante, precum Mihai Eminescu – poetul având în curtea bisericii și un bust, Mihail Kogălniceanu, actorul Toma Caragiu și alții.
De adăugat faptul că au fost luate și o serie de măsuri în vederea desfășurării în bune condiții a ceremoniilor programate. Astfel, Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației a aprobat închiderea traficului rutier pe străzile Armoniei, Mihai Bravu și Artei, de sâmbătă – 27 mai 2023, ora 12.00 și până duminică – 28 mai 2023, ora 24.00.