George Marin

După un meci de o intensitate grozavă, în care s-a luptat nu numai cu adversarul, ci și cu sine-însăși, echipa Activ Prahova a reușit să treacă de Unirea Slobozia. Ca și cele două partide din Seria A (26-26 la Slobozia și 31-29 la Ploiești, pentru Activ) și aceasta, de la Brașov, a fost una în care echilibrul a predominat chiar și în situația în care un avantaj mai mare a apărut pe tabelă în dreptul „bufnițelor”.
Deznodământul a fost aflat tocmai la final, unul care s-a dovedit a fi de infarct. Activ s-a luptat cu sine-însăși pentru că, după cum se știe, o pacoste nu pică neînsoțită de alta. Indisponibilității mai vechi a extremei Adina Panaite și uneia de dată mai recentă pe care a suferit-o Ada Arvatu, li s-au mai adăugat două accidentări de ultimă oră: Patricia Vizitiu și Gabriela Moldoveanu, prezente, totuși, pe foaia oficială a jocurilor. Astfel, nu a mai fost disponibilă nicio jucătoare de mâna stângă, postul de extremă dreapta fiind ocupat, la mare nevoie, de Cristina Nica, atentă în apărare, dar cu mai puține reușite în atac. Chiar și în aceste condiții, toate fetele prezente pe parchetul sălii brașovene au pus umărul și au demonstrat că determinarea poate juca un rol decisiv în reușita unei echipe. Am apreciat defensiva solidă articulată și decisă, în special în zona centrală. Iar atunci când a jucat ceva mai avansat, această defensivă a produs mari dificultăți adversarelor, fiind unul dintre motivele desprinderii „bufnițelor” din debutul părții secunde, alături de prestațiile portarilor și eficiența atacului. Am apreciat și curajul de a menține prezența în apărare a Marei Arvatu, cea care primise două eliminări temporare în primele 20 de minute. Chiar dacă este foarte greu de făcut o diferențiere, totuși trebuie aplaudate evoluțiile pe care le-au etalat Flori Popescu, Diana Andrița și Mara Arvatu, jucătoare pe care le putem considera motoarele echipei. Ele au fost bine susținute de Larisa Tamaș și de Zsofia Csavar. Și Cătălina Sava a avut o sclipire importantă, materializată prin trei goluri realizate în prima jumătate a actului secund. Însă, strălucitoare merite a avut portarul Ioana Paraschiv, care, nu numai că a parat trei aruncări de la 7 metri printre alte mingi salvate, dar a refuzat adversarelor desprinderea la un gol, cu 30 de secunde înainte de final. Cum? Parând cea de-a treia aruncare de penalitate și înregistrând un procentaj foarte rar întâlnit, de 56 % (9 aruncări blocate din 16!). Suspansul primului meci dintre cele care contează a fost spulberat de golul Cătălinei Sava, marcat cu 10 secunde înainte de final.

Evoluția scorului (Activ – Slobozia): 0-2 (min. 2), 5-3 (min. 13), 9-9 (min. 24), 12-11 la pauză, 16-11 (min.36), 19-16 (min. 48), 19-20 (min. 52), 22-22 (min.58), 24-23 final.
Activ Prahova: Ioana Paraschiv (9 mingi blocate, 3 din „7 metri”), Diana Diaconu (4), Alexandra Dumitriu – Diana Andrița (7 goluri, 1 din „7 metri), Cătălina Sava (5), Florina Popescu (4), Larisa Tamaș (3), Mara Arvatu (3), Cristina Nica (1), Zsofia Csavar (1), Anamaria Dumitrașcu, Anna Ivanenko, Daria Grădișteanu, Ramona Gavrilă. Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant.
În turul următor, cel decisiv pentru calificarea directă în Liga Florilor, Activ a avut de înfruntat „un club, o echipă, un oraș”, un adevăr răcnit la microfon de crainicul sălii în vacarmul general, la acestea adăugându-se un coctail de piedici mai mari sau mai mici puse în fața fetelor noastre. Corona, o echipă cu patru „straniere” de valoare, a câștigat meciul la diferență de două goluri, deși ajunsese la un avantaj de 7 puncte și din cauza câtorva momente de superioritate nefericit irosite de ploieștene, rare momente de scăpări pervers strecurate în miezul dorinței de victorie. Însă, „bufnițele”, in corpore, nu au cedat lupta niciun moment, indiferent de timpul pe care fiecare l-a petrecut pe teren, și au remontat până acolo încât banca brașoveană a fost aproape de panică. Diana Andrița și-a arătat iarăși puterea aruncărilor, Mara Arvatu s-a aflat iarăși printre pilonii de bază ai echipei, iar alte două fete cu experiență și-au pus-o în valoare: Flori Popescu și, în special, parcă mai bună de la meci la meci, Larisa Tamaș. O notă bună merită Cristina Nica, cu un procentaj de 100 % în aruncări reușite. La fel, și în acest meci evoluția Ioanei Paraschiv a fost meritorie, înregistrând un procentaj bun (28 %).
Un cuvânt despre meritele staff-ul tehnic, dincolo de problemele de tactică. O temere că primul meci ar fi consumat mare parte din rezervele de energie ale fetelor s-ar fi dovedit fără susținere. Chiar dacă multe jucătoare au fost prezente un timp foarte lung pe parchet în prima partidă, ele au reușit să „ducă” cu bine un alt meci cu mare încărcătură fizică și psihică. Meritoriu!
Evoluția scorului (Activ – Corona): 2-1 (min. 3), 2-4 (min. 7), 4-8 (min. 14), 6-12 (min. 23), 10-14 la pauză, 14-21 (min. 40), 19-23 (min. 47), 23-25 (min. 55), 27-29 final.
Activ Prahova: Ioana Paraschiv (8 mingi blocate, 1 din „7 metri”), Diana Diaconu (3), Alexandra Dumitriu – Diana Andrița (7 goluri), Florina Popescu (5), Larisa Tamaș (5), Mara Arvatu (4, 2 din „7 metri”), Cristina Nica (3), Cătălina Sava (3), Anamaria Dumitrașcu, Anna Ivanenko, Zsofia Csavar, Daria Grădișteanu, Ramona Gavrilă. Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant, Alina Dumitru.

*   *   *

Într-un alt meci care s-a jucat cu promovarea directă pe masă: Știința București – CSM Deva 19-17. Astfel, Știința a revenit în Liga Florilor, iar Activ Prahova și CSM Deva și-au disputat locul al treilea în turneu duminică, după închiderea ediției ziarului nostru. Despre acest meci vom relata în ediția de mâine.
Indiferent de rezultatul înregistrat, ambele echipe sunt calificate pentru turneul de baraj la care se vor duela cu echipele clasate pe locurile 11 și 12 în Liga Florilor.