V. Stoica

Se poate spune că doar norocul le-a apărat casele ploieștenilor care locuiesc pe strada Cornățel, vizavi de plopul imens prăbușit din senin, duminică după-amiază, în jurul orei 14.00!
Copacul, înalt de peste 10 metri și cu un trunchi de un diametru considerabil (de circa un metru și jumătate), a căzut, pur și simplu, prăbușindu-se în paralel cu malul pârâului Dâmbu. ”Am avut un noroc chior, spune unul dintre locuitorii din zonă, a cărui casă se află chiar în fața arborelui prăbușit. Dacă ar fi căzut perpendicular, ne distrugea cel puțin două camere din casă și ar fi afectat și casa de lângă noi. Toți plopii de pe strada noastră sunt pericole. Știu că au peste 70 de ani și mulți dintre ei au scorburi ori ramuri mari uscate. Ar trebui să fie luate măsuri, ca să nu ne trezim fără case”, spune un pensionar care locuiește vizavi de pomul căzut. ”Duminică după-amiază, când a căzut ditamai copacul, s-a simțit de parcă a fost cutremur. Eram de vorbă cu niște vecini și, când am auzit, am fugit spre casă cu inima strânsă, că nu știam cum a picat. Mi-a fost foarte frică să nu fi căzut pe casă. Am avut noroc! Culmea a fost că nici măcar nu a bătut vântul în acel moment”, povestește ploieșteanul care stă cu frica-n sân din cauza plopilor de pe marginea drumului, aflați pe marginea albiei Dâmbului.Ieri dimineață, echipele de la SGU Ploiești au venit să taie copacul prăbușit, iar bucățile mari de lemn provenite de la plopul căzut au umplut cu vârf remorca unui autocamion.
Pericolul rămâne, însă, pentru că jumătate din strada Cornățel este străjuită de plopi înalți de peste 10 metri și foarte bătrâni, iar riscul este major în cazul unuia dintre aceștia, aflat lângă pasarela metalică din dreptul străzii Pielari. Arborele are trunchiul găurit la bază și ars de persoane ”binevoitoare”.