Consumul de broccoli sau de varză ar permite limitarea severităţii alergiilor cutanate, potrivit unui studiu prezentat de INSERM (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa), care subliniază importanţa unei alimentaţii echilibrate pentru pacienţii care suferă de aceste reacţii ale pielii, informează AFP, preluată de Agerpres.
În cadrul studiului publicat în revista ştiinţifică anglofonă eLife, cercetătorii de la INSERM şi de la Institutul Curie din Paris au arătat mai întâi – graţie unor modele realizate pe animale – că absenţa din alimentaţie a compuşilor ce există în anumite legume, în special în broccoli şi varză, poate să agraveze alergiile cutanate.
Se ştia deja că alergiile cutanate sunt cauzate de o reacţie imunitară neadaptată la compuşi prezenţi în mediu şi că gradul lor de severitate variază în funcţie de numeroşi factori, inclusiv de alimentaţie.
În noul studiu, cercetătorii francezi s-au interesat mai ales de compuşii alimentari care acţionează asupra unei molecule prezente în organism, denumită „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR). Aceste nutrimente sunt prezente în mod natural în legumele crucifere, precum broccoli.
Cercetătorii francezi au arătat că absenţa acestor nutrimente la şoareci a fost asociată cu o creştere a stării de inflamaţie la nivelul pielii şi cu o agravare a alergiei cutanate, ceea ce nu s-a întâmplat însă la şoarecii care au primit o alimentaţie conţinând acei compuşi.
Cum pot fi explicate aceste mecanisme biologice induse de astfel de nutrimente?
Atunci când nutrimentele în cauză sunt absente, cercetătorii au constatat o supra-producţie a unei molecule, denumită TGF-beta, în epiderma şoarecilor. Iar acea super-producţie perturbă funcţionarea normală a unei categorii de celule imunitare, celulele Langerhans, prezente exclusiv în piele şi care funcţionează ca un „modulator al reacţiilor imunitare cutanate”.
Autorii studiului au arătat apoi că acei compuşi care activează receptorul AhR controlează şi producţia de TGF-beta în celulele din pielea umană. „Rezultatele noastre sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea duce la creşterea reacţiile alergice cutanate la oameni”, a declarat Elodie Segura, cercetătoare la INSERM şi coordonatoarea acestui studiu realizat la Institutul Curie.