Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, ieri, că mandatul echipei de negociere a partidului privind rotativa guvernamentală este menţinerea protocolului coaliţiei sau, în caz contrar, reducerea numărului de ministere şi al secretarilor de stat, potrivit Agerpres. Ciucă a precizat că îşi va demisia din funcţia de prim-ministru pe 26 mai, în vederea demarării procedurilor constituţionale pentru rotativa guvernamentală. „Am aprobat mandatul cu care echipa de negociere a Partidului Naţional Liberal (…) va intra în negocieri începând de mâine (n.n-astăzi). Mandatul are două elemente principale şi anume: menţinerea în protocolul semnat în 2021 şi, desigur, orice ieşire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, iar decizia noastră, discutată de altfel mai mult timp în partid, reducerea numărului de ministere, a numărului de secretari de stat. Practic, iniţierea acestei decizii a Partidului Naţional Liberal a fost luată în momentul în care, prin ultima ordonanţă de urgenţă pe care am dat-o, am redus cu 50% numărul de consilieri personali la nivelul demnitarilor”, a afirmat Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL. El a adăugat că în spaţiul public a apărut un fake news potrivit căruia PNL ar fi cerut „ceva” în aceste negocieri.
Din echipa de negociere a liberalilor fac parte, alături de Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareş Bogdan, Dan Motreanu şi Gheorghe Flutur. Întrebat dacă PNL ar fi dispus să cedeze Ministerul Transporturilor la schimb cu Ministerului Agriculturii sau Ministerul Mediului, Ciucă a spus: „Nu am discutat absolut niciun fel de variante de negociere, Biroul Politic Naţional ne-a îndrituit cu responsabilitatea de a intra în negocieri, iar la negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie”. El a explicat că, dacă nu se rămâne în prevederile protocolului, varianta este renegocierea a „tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor cu condiţia reducerii numărului ministerelor, a tuturor poziţiilor din aparatul de stat: secretar de stat, subsecretar de stat, agenţii companii”. Întrebat dacă UDMR ar trebui să renunţe la unul dintre cele trei portofolii, Nicolae Ciucă a răspuns: „Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea în Parlament, dar, în momentul de faţă, nu am discutat absolut nimic pe acest subiect”. Potrivit premierului, în cazul reducerii numărului de ministere, şi PNL va rămâne cu mai puţine portofolii.
Întrebat dacă va propune femei pentru funcţiile de ministru în următorul Guvern, liderul liberal a evidenţiat că este un moment pentru respectarea angajamentului de asigurare a egalităţii de şanse.

Marcel Ciolacu: CPN al PSD a dat un mandat

pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi de agenţii guvernamentale
Consiliul Politic Naţional al PSD a mandatat, ieri, conducerea partidului ca, la negocierile din coaliţia de guvernare pentru viitorul guvern, să ceară reducerea numărului de ministere, reducerea numărului de secretari de stat şi reducerea numărului de agenţii guvernamentale, a anunţat liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres. „Am avut un Consiliu Politic Naţional, e posibil ca şi în cursul acestei săptămâni dar şi săptămâna viitoare să avem o şedinţă de Consiliu Politic Naţional. Conducerea partidului a primit un vot asupra mandatului cu care să meargă la negocierile din interiorul coaliţiei, atât pe numărul de ministere, numărul de secretari de stat şi abordarea componenţei viitorului guvern, cât şi pe liniile principale pe care le considerăm noi, PSD, de prins în viitorul program de guvernare. Am plecat de la o abordare corectă, (…) de aceea toate negocierile pe care le vom avea cu ceilalţi copreşedinţi care formează această coaliţie vor fi în primul rând axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziţii, respectiv de miniştri în Guvernul României. (…) Astăzi, colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul guvern, reducerea numărului de secretari de stat, cât şi reducerea numărului de agenţii guvernamentale”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului. El a susţinut că nu s-a născut nici preşedinte al PSD, nu s-a născut nici politician, nici preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Eu, când m-am născut, m-am născut român şi cred că avem această datorie cu toţii să avem o abordare mult mai responsabilă în ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern. De asemenea, colegii mei ne-au dat un vot şi un mandat de a avea, după constituirea noului guvern, o discuţie cu fiecare ministru în parte, în primul rând cu miniştrii care au ocupat şi acum anumite portofolii, pentru a face o analiză în funcţie de fiecare minister, împreună cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, în ceea ce priveşte componenţa şi numărul secretarilor de stat la fiecare minister în parte, în funcţie de importanţa ministerului şi de oamenii care au făcut faţă până acum la aceste funcţii”, a afirmat Ciolacu. Acesta a menţionat şi priorităţile PSD în programul de guvernare. „Ca priorităţi în programul de guvernare am considerat că provocările cele mai mari sunt reducerea inflaţiei, creşterea puterii de cumpărare – şi aş dori să ajungem până la sfârşitul anului la o creştere de 82%, cât este media UE, acum fiind la un scor de 77%, creşterea investiţiilor. Dacă acest an am venit în buget cu investiţii de 7,2%, ne-am dori ca bugetul creionat pe anul viitor să atingem ţinta de 10% la investiţii din PIB şi cu investiţii şi cu scheme de ajutor în zona producţiei produselor alimentare şi a produselor de construcţii, astfel încât să încercăm să diminuăm acest deficit de balanţă comercială care s-a mărit foarte mult în ultima perioadă”, a explicat Ciolacu.