Violeta Stoica

La jumătatea lunii ianuarie 2023, Consiliul Județean Prahova lansa licitația pentru proiectarea și execuția centurii ocolitoare a orașelor Bușteni și Azuga, un proiect estimat la valoarea de 604,7 milioane de lei fără TVA pentru un drum de 9,434 km.
La deschiderea ofertelor, două asocieri de firme și-au depus dosarele în cadrul procedurii, iar acum, evaluarea ofertelor – tehnică și financiară – a fost prelungită de autoritatea contractantă, Consiliul Județean Prahova, ”având în vedere volumul mare al documentelor ce trebuie evaluate în cadrul etapei de verificare a documentelor depuse în scopul dovedirii declarațiilor din DUAE, cât și eventualele clarificări cu privire la acestea”. Astfel că perioada de evaluare a ofertelor depuse s-a prelungit până pe 7 iulie 2023.
Ce presupune această centură ocolitoare, conform documentației publicate în SEAP? Traseul propus are lungime totală de 9,434 km şi, din cauza intersecţiilor mai importante amplasate pe DN1, are patru segmente. Segmentul I – Lungime 1,600 Km în extravilan, începe la intersecție cu breteaua de descărcare a autostrăzii A3 între Sinaia şi Poiana Ţapului – DN1, la km 127+600. Acest segment va avea un traseu adiacent DN1, separat de acesta printr-o zonă mediană pe care se va amplasa parapet tip New Jersey, conform sursei menționate. ”De la darea în folosință a acestui segment se recomandă reconfigurarea fluxurilor de trafic, în așa fel încât să fie câte două benzi pe fiecare sens”, se menționează în document. Segmentul II va avea o lungime de 5,130 Km, în intravilan Bușteni, care va începe la km 1+630 (ieşire din DN1, km. 128+300 prin dreapta), și se va încheia la km 6+760 (ieşire din DN1, km. 133+500 prin dreapta). Al treilea segment, cu o lungime de 520 de metri, în extravilan, va începe la intersecția cu breteaua de descărcare a autostrăzii A3 între Buşteni şi Azuga – DN1, km. 133+550 prin dreapta și va avea un traseu adiacent DN1, separat și acesta printr-o zonă mediană pe care se va amplasa parapet tip New Jersey, astfel încât de la darea în folosință a acestui segment se recomandă, de asemenea, reconfigurarea fluxurilor de trafic, în așa fel încât să fie câte două benzi pe fiecare sens. Al patrulea și ultimul segment va avea o lungime de 2,184 Km, în intravilan Azuga, cu început la km 7+250 (ieşire din DN1, km. 134+050 prin dreapta), și cu final la km 9+434 (ieşire din DN1, km. 136+100 prin stânga).
La licitație au depus oferte asocierea CONI (Lider), SC DINENG DEV SRL, RIA DESIGN CONSULTING SRL, Trace Group Hold, INFRA EXPERT și asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider), VISIO CONSTRUCTION WORKS.
Sursa foto: Consiliul Județean Prahova