Atenția acordată sistemului de învățământ în acest moment este similar împărtășită în cadrul populației cu vârste cuprinse între 18-49 ani, însă mai puțin relevantă pentru generația cu vârstă mai ridicată (50-65 ani), arată un sondaj Ipsos dat publicității ieri.
Cei mai neliniștiți cu privire la sistemul de educație sunt evident părinții, proponderent cei cu copii cu vârste cuprinse între 12-15 ani, care văd amenințată desfășurarea examenelor de evaluare.
De asemenea, frământarea este mai puternică în rândul populației cu statut social mai ridicat, cu educație superioară, respectiv nivel mediu și ridicat de venit pe gopodărie.
73% dintre români susțin modul angajaților din sistemul public de a-și cere drepturile prin grevă. Nivelul de susținere din partea societății este ridicat, iar opinia este similar împărtașită de femei și de bărbați, în toate regiunile țării, nediferențiat pe nivelul de educație, venit sau sfera profesională în care activează.
Principala opinie împărtașită de către români se referă la responsabilitatea Guvernului de a implementa măsuri corecte pentru angajații din sistemul public, astfel încât să se evite nemulțumirile ce pot conduce la mișcări de protest.
Dreptul la grevă este respectat, iar românii îl găsesc justificat din mai multe perspective: viziunea că, dacă nu sunt remunerați corect, nu vom avea angajați performanți în sistemul public, problemele nerezolvate de mult timp în sistem, nivelul redus de salarizare în sectorul public, respectiv condițiile de muncă improprii.
Românii își nuanțează opinia și alături de susținerea principiului de a-și cere drepturile prin grevă, consideră că urgențele apărute pe parcursul grevei trebuie rezolvate și populația trebuie să fie anuntață din timp.
În proporție redusă (21%), populația consideră că angajații ar trebui să găsească altă modalitate în afara grevei pentru a rezolva revendicările, precum și că această formă de protest nu ar trebui să se aplice pentru toate categoriile profesionale.
Corpul profesoral este categoria profesională percepută cel mai mult de către români ca având motive întemeiate să își ceară drepturile prin grevă.
Personalul din domeniul medical, urmat de cel din salubritate și transporturi se bucură de o opinie favorabilă din partea românilor în ceea ce privește solicitarea drepturilor prin grevă. La polul opus sunt menționați parlamentarii, dar și personalul din ministere, administrațiile centrale și locale.