George Marin

La a doua sa prezență în tricoul petrolist și trimis pe poziția care îi este cea mai potrivită, Jefferson a făcut un meci promițător pentru viitor, chiar dacă a trebuit să ia lucrurile din mers, fiind introdus în locul lui Bratu în minutul 38, la un scor nefavorabil: 0-2.Jefferson a intrat și el în colimator pentru analiză după ce l-a schimbat tocmai pe cel pe care aparatul nostru cu Raze Pix îl desemnase inițial pentru radiografie, Bratu, despre care ați putut citi ieri.
Poate că tribuna aștepta mult de la Jefferson, poate că și terenul mustind de apă l-a împiedicat să își arate toate valențele – deși a părut că el s-a adaptat destul de bine la condițiile de joc – însă ceea ce îl împiedică cel mai mult în acest moment pe noul brazilian al Petrolului este lunga perioadă de absență de pe teren, perioadă ale cărei urmări staful petrolist arată că le gestionează corespunzător. Jefferson a intrat în joc mai mult timp decât planificat în meciul contra Mioveni – s-a accidentat Budescu – și se pare că istoria s-a repetat și la meciul contra Universității Cluj. Probabil că perioada gândită de staf ca fiind optimă referitor la prezența lui Jefferson pe teren a fost depășită iarăși. Indicația către acest lucru o dă faptul că pentru introducerea sa nu s- a mai așteptat nici măcar apropiata pauză.
Dacă ar fi să comparăm debutul lui Jefferson cu debutul compatriotului său Jair – vorbim nu despre cele 20 de minute ale lui Jair contra Voluntariului, de la Ploiești, ci despre debutul cel adevărat, ca titular, de la Arad, debut considerat de noi ca fiind mai deloc reușit – Jefferson a părut mult mai curajos, cu mai multă personalitate, mai tupeist, cu o mai mare implicare în joc și, în același timp, mai legat de coechipieri. Or, poate că știe el cum să lege jocul între coechipieri. Numărul mare de baloane jucate este o dovadă în acest sens. Ar părea că a jucat oarecum defensiv, dacă ne luăm după numărul mai ridicat de pase trimise lateral sau înapoi. Dar, ce nu spune tabelul este că pasele acestea, indiferent unde au fost trimise, au asigurat continuitatea jocului, posesia balonului pentru echipa sa, chiar dacă ținem cont că adversarul a stat deliberat în apărare în toată partea secundă a jocului. Pasele trimise înainte au căutat profunzimea printr-o defensivă compactă. Nu toate pasele au fost de acest gen, este adevărat, dar aici este un semn că jocul Petrolului poate evolua într-o direcție cu un mai mare și mai tăios accent ofensiv decât până acum.
Intrarea lui Jefferson a avut drept consecință și reașezarea unora dintre echipierii petroliști în alte poziții decât cele de început. Dacă în meciul precedent Jefferson a trebuit să preia poziția pe care a avut-o Budescu, atacant dreapta într-o linie de trei, acum el a intrat pe poziția de mijlocaș dreapta. Dar, asta nu l-a împiedicat să baleieze zona mediană de-a latul, arătând că știe să caute mingea, știe să vină către minge, către joc, știe să se plaseze. Vârsta, 29 de ani, și cei patru ani de Turcia – un campionat din ce în ce mai greu, în care Papp și Latovlevici s-au descurcat inițial, apoi nu prea spre deloc –îi dau lui Jefferson girul experienței. La care brazilianul arată o tehnică bună etalată chiar și printre băltoacele rămase după ploaia torențială căzută în primul mitan.
În timpul jocului, Jefferson s-a aflat în poziție de șut în două rânduri. Prima dată s-a întâmplat aproape imediat după intrarea sa pe teren, când a tras de la distanță, un pic lateral stânga, dar Gorcea a prins balonul în apropierea barei din dreapta sa (min.41).A doua lovitură, din poziție centrală, de la 23 de metri, nu a avut tăria primei execuții și s-a dovedit a fio captură simplă pentru portarul clujenilor (min. 76). Anterior, la un corner petrolist, Jefferson a „mirosit” o poziție cu potențial în careul advers, cu Goranov ca oponent, dar mingea nu a ajuns în zona lui (min. 58).
Dacă pentru alți jucători străini aduși în ultimii ani la Petrolul- unii ajunși acum prin „B” sau chiar prin „C”- radiografia noastră a dat un verdict ridicat apreciativ doar până la „Să mai vedem”, pentru Jefferson spunem doar că așteptăm potențialul său fizic maxim pentru a dinamiza compartimentul median al echipei odată cu dinamizarea tuturor coechipierilor.