V.Stoica

Sucursala Căi Ferate București – Unitate Operațională din cadrul CFR SA a lansat procedura de licitație pentru consolidarea și refacerea unor amenajări hidrotehnice la unul dintre podurile aflate pe linia feroviară Ploiești Sud – Măneciu. Este vorba despre podul feroviar de la km 49+424, care a fost construit în urmă cu peste un secol, în anul 1915, structură care – de-a lungul timpului – a fost afectată de inundații și de viiturile venite pe pârâul Secuianca, pe care îl traversează, între dealurile din comuna Măneciu.
Deocamdată, CFR, prin Sucursala Căi Ferate București, are în vedere experizarea și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), evaluate la circa 700.000 de lei, fonduri provenite de la bugetul de stat și alocate Companiei CFR SA, respectiv SRCF București.
Potrivit documentației publicate în Sistemul Electronic de Achiziții ­Publice, linia de cale ferată Ploiești Sud – Măneciu traversează valea pârâului Secuianca la km 49+424 pe un pod din beton, cu trei deschideri boltă și cu înălțimea în raport cu calea ferată până la punctul cel mai de jos al albiei pârâului de peste 20 de metri, o lucrare de artă masivă, din beton, construită în anul 1915. ”În urma viiturilor repetate, produs de ploile torențiale, pragurile de fund adiacente pilelor și pragul aval au fost distruse, resturile acestora observându-se în albia pârâului. Din această cauză, nivelul talvegului (n.n. – cel mai de jos punct al albiei) a coborât foarte mult în zona podului. Apărările din gabioane, care protejau pilele la nivelul superior al fundațiilor, executate în mai multe etape începând cu anul 1976 și până în anul 1998, au fost distruse, resturi din aceste protecții găsindu-se în albia pârâului, împrăștiate în aval pe circa 50 de metri, împreună cu resturi de traverse din beton și blocuri de piatră brută, fapt ce pune în pericol stabilitatea infrastructurii existente”, se arată în documentația din SEAP. Practic, scopul acestor lucrări de consolidare și refacere a amenajării hidrotehnice este punerea în siguranță a infrastructurii podului.
Pe linia Ploiești Sud – Măneciu operează Transferoviar Călători, o societate feroviară privată, însă infrastructura este a Companiei CFR SA. Pe această rută circulă nouă perechi de trenuri, care fac legătura între Ploiești și comuna Măneciu.
Sursa foto: Facebook/ Valea Teleajenului