N.Dumitrescu

Potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, ieri, 31 ianuarie a.c., a fost termenul limită pentru transmiterea în REGIS/REVISAL a modificărilor privind salariul de bază minim brut pe țară. De precizat că REVISAL este un acronim pentru Registrul General de Evidență a Salariaților, acest registru fiind o bază de date ce cuprinde toate informațiile cu privire la contractele individuale de muncă, la încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea acestora. Obligația de a completa Revisal cu toate aceste date revine angajatorilor, conform Codului Muncii, utilizând metodologia de întocmire reglementată în conformitate cu legislația în vigoare.
Așa cum v-am mai informat, începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră. De asemenea, pentru cei care lucrează în domeniul agricultură și industrie alimentară, salariul minim rămâne și anul acesta la nivelul de 3.000 de lei lunar. Prin excepție, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, în domeniul construcțiilor, salariul de bază minim a fost stabilit la 4.000 lei lunar, conform dispozițiilor O.U.G. nr.168/2022.
Așa cum menționează reprezentanții ITM Prahova, prin intermediul unui comunicat de presă, aceeași ordonanță a mai stabilit următoarele: ” În cazul salariaților care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții privind nivelul salariului de bază brut lunar și venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor”. Conform acestor dispoziții legislative și potrivit reglementărilor privind Registrul general de evidență a salariaților, pentru transmiterea modificărilor survenite în cazul salariului minim brut pe țară garantat în plată, angajatorii au avut la dispoziție un termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data producerii acestora, termenul limită fiind ieri, 31 ianuarie 2023, netransmiterea, în termenul legal a modificării salariului minim în aplicația Revisal constituind contravenție, care se sancționează cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei.
Potrivit Inspecției Muncii, conform informațiilor ce au rezultat din REVISAL, la data de 31.01.2023 erau înregistrate, la nivel național, un număr de 1.421.931 de contracte de muncă active cu normă întreagă, înregistrate cu salariul minim pe economie la valoarea de 3.000 de lei, respectiv 300.549 de contracte de muncă, în domeniul construcțiilor, la valoarea de 4.000 de lei. În ceea ce privește județul Prahova, din datele primite tot de la Inspecția Muncii, la finalul lunii decembrie 2022, în județul nostru, numărul salariaților cu contracte cu normă întreagă active, care încasau salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, a fost de 23.621, iar, separat, numărul salariaților din construcții, sectorul agricol și din industria alimentară a fost de 17.840.