George Marin

Nu mult a lipsit „bufnițelor” pentru a se califica în faza următoare a Cupei României. O mică diferență în plus în ceea ce privește experiența acumulată în jocuri cu adversari puternici s-a putut observa de partea piteșteană. Fetele de la Activ au căutat să acopere acest deficit de experiență cu determinare și curaj. A mai lipsit un „ceva” care balansează într-o parte și alta într-un meci de handbal: mici detalii. Mici detalii care, cumulate, înclină decizia într-o parte sau în cealaltă.
Meciul în sine a fost spectaculos pentru un spectator neutru. Nu știu cum a fost pentru argeșeni – sigur că au plecat acasă bucuroși – dar pentru ploieștenii din tribună a fost un meci cu multiple trăiri. S-a stat cu inima strânsă în debutul meciului, atunci când Mioveniul a luat un avans care părea autoritar (4-9, min. 16), s-a răspândit speranța în teren și în tribună spre finalul primei părți, când „bufnițele” mângâiau egalarea fără să o atingă, apoi deznădejdea s-a prezentat în ochii suporterilor la avantajul mare al vizitatoarelor (23-28, min. 50), pentru ca zorii unei mici minuni să mijească din ce în ce mai tare și să lumineze în final, când Vizitiu a înscris, apropiind „bufnițele” la doar un gol (28-29, min. 58). Pentru a nu menaja niciun cardiac, jocul a curs cu atacuri irosite de o parte și de alta până când Mara Arvatu a transformat, cu o aruncare direct în vinclu, penalitatea de la 7 metri obținută de Diana Andrița (29-29, min. 59:30). Pentru un final cu suspans, aruncarea Bojanei Milić a fost parată de portarul Diana Diaconu (min. 59:54), lansând explozia de bucurie în tribunele bine populate. Insistența în a nu ceda a oferit „bufnițelor” șansa de a continua competiția. Din păcate, la aruncările de departajare – cinci de fiecare echipă, indiferent dacă se creează diferență decisivă – au apărut acele mici detalii despre care vorbeam.
Dacă este să discutăm și unele aspecte tehnice asupra a ceea ce s-a văzut pe teren, nu putem să nu amintim de multele ratări – altele decât realizările portarilor – de mingile scăpate în aut, de pasele greșite. Dar toate acestea se întâlnesc în toate meciurile de handbal și, în meciul de joi seară, le punem pe seama mizei partidei. Dacă privim jocul „bufnițelor”, nu putem să nu remarcăm destule acțiuni cursive, lucrate cu răbdare, dislocând apărarea adversă, finalizate cu succes, indiferent de sistemul de apărare adoptat de fetele din Mioveni. Ceea ce nu a mai mers ca în alte meciuri a fost angajarea pivotului, strâns într-o menghină severă în special în centrul apărării argeșene. În schimb, o mai mare vitalitate în joc, dar și dezechilibru în apărarea vizitatoarelor, au adus intrarea în joc a Patriciei Vizitiu (min. 42), într-un moment în care Activ avea trei jucătoare eliminate, argeșenele refăcând avantajul de patru goluri (20-24)!. În ceea ce privește defensiva prahoveană, putem spune că nu a lăsat culoare certe de pătrundere, ba a fost foarte compactă și decisă în zona centrală, ducând adversarele în atenționare de joc pasiv în multe momente. În ajutorul „bufnițelor” a fost și faptul că Mioveniul nu a avut eficiență pe extrema dreapta.
Una peste alta, meciul din Cupa României a demonstrat că, punctual, Activ Prahova poate ține piept unei echipe din Liga Florilor, dar drept este că echipa din Mioveni nu este una de top deși dispune de jucătoare cu experiență, unele trecute pe la cluburi de top din România și din alte țări: portarii Maria Mircă și Mădălina Ion, extrema dreapta Ana Maria Simion, interul dreapta Laura Pop, centrul spaniol Judith Vizuete și cel croat Dora Krsnik, și interii stânga Alexandra Georgescu, trecută pe la vechiul CSM ploieștean, și mult mai cunoscuta Claudia Constantinescu. În schimb, la Activ Prahova tineretul vine din urmă alături de cele câteva fete cu experiență competițională.

Cu ce rămânem după acest meci? Cu nădejdea că putem răzbi în turneul de promovare dacă vom acorda aceeași atenție fiecărui adversar și dacă vom dovedi aceeași ambiție în fiecare confruntare. Și cu bucuria sărbătorii unui asemenea meci urmărit, alături de publicul cald, și de fotbaliștii de la Petrolul onorând fetele prin prezența lor și onorați, la rândul lor, prin oferirea unei simbolice aruncări de deschidere executată de Costică Budescu. Poate că ar fi foarte nimerit ca și fetele de la Activ să îi susțină pe fotbaliștii petroliști, luni seară, în meciul contra campionilor de la CFR Cluj, mai ales că viitoarea dispută din Divizia A o vor disputa tocmai pe 11martie, la București, contra Școlii 181.

Activ Prahova – Dacia Mioveni 31-33 (29-29, 14-16)
Activ: Alexandra Dumitriu, Ioana Paraschiv (6 aruncări apărate), Diana Diaconu (6) – Cristina Nica, Ada Arvatu (2 goluri / 1 din „7 metri”), Larisa Tamaș (4), Patricia Vizitiu (2), Mara Arvatu (5 / 2), Gabriela Moldoveanu (5 / 1), Florina Popescu (4), Anamaria Dumitrașcu (2), Anna Ivanenko, Zsofia Csavar (2), Daria Grădișteanu, Diana Andrița (2), Cătălina Sava (3). Antrenori: Dragoș Dobrescu, Robert Comendant, Alina Dumitru.
Dacia: Ana Mircă (8 / din care un „7 metri”), Mădălina Ion (7) – Elena Nițu, Judith Vizuete (5), Ana Maria Simion (2), Alexandra Georgescu, Irina Ivan, Dora Krsnik, Bianca Sărățeanu (7 / 2), Marina Ilie (5), Roxana Cîrjan (2), Laura Popa (2), Ștefania Lazăr (4), Bojana Milić (2), Claudia Constantinescu (2), Raluca Nicolae (2). Antrenori: Robert Licu, Constantin Oprescu. Director tehnic: Ion Mihăilă.
Aruncări de departajare: Moldoveanu, apără Mircă, 0-0; Krsnik, apără Diaconu 0-0; Ivanenko contra Mircă, aut, 0-0; Simion contra Paraschiv, gol, 0-1; Mara Arvatu, apără Ion, 0-1; Ilie contra Dumitriu, gol, 0-2; Ada Arvatu contra Mircă, gol, 1-2; Sărățeanu contra Diaconu, gol, 1-3; Popescu contra Ion, gol, 2-3; Vizuete contra Paraschiv, gol, 2-4.
Au arbitrat: Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu (Constanța). Supervizori: Valentin Ursu (Tulcea), Lucian Codruț (Ploiești).