Nicoleta Dumitrescu

Își mai aduce cineva aminte de una dintre celebrele sloganuri ale fostului președinte al României, Traian Băsescu, ”Iarna nu-i ca vara!”? Cât de valabilă este și astăzi această constatare! Iar acest lucru s-a văzut și la finalul săptămânii trecute când, așa cum s-a întâmplat și în alte ierni, prima zăpadă i-a luat pe nepregătite pe mulţi.
”Furați”, probabil, de aspectul vremii din ultimele săptămâni, când s-au înregistrat, inclusiv la început de ianuarie, temperaturi de adevărată primăvară, cu siguranță că destui au fost cei care au gândit că, intrat și pe teritoriul României, săptămâna trecută, ciclonul de aer rece nu va fi chiar de speriat! Numai că, după cum s-a văzut, pe unii chiar i-a speriat prima ninsoare mai sănătoasă, în condițiile în care, la nivel național, inclusiv în Prahova, pompierii și reprezentanții celorlalte structuri implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea au intervenit în sute de localități pentru înlăturarea efectelor cauzate de ninsori abundente, viscol și vânt. Iar ce a lăsat în urmă Codul galben de vreme rea, chiar după prima noapte în care a nins ca-n povești, s-a văzut: autoturisme blocate în zăpadă, copaci căzuți peste carosabil, stâlpi sau fire de electricitate, localități lăsate, total sau parțial, în beznă.
Se puteau evita, cel puțin în marile orașe, blocajele de pe șosea, încă de la primele ore ale dimineții? Cu siguranță că da, dar acest lucru ar fi fost posibil dacă și autoritățile locale ar fi verificat, din timp, că tot ceea ce au promis firmele cu care au încheiat contractele pentru deszăpezire au și ceea ce le trebuie pentru intervenţii .Or, după cum s-a văzut, numărul necesar al utilajelor cu care trebuia să se intervină, de urgență, pentru înlăturarea zăpezii de pe străzi, a fost doar… pe hârtie, situație valabilă inclusiv la Ploiești!
Degeaba au fost, cu câteva ore bune înainte, avertizări, mai ales din partea meteorologilor, că timp de trei zile va fi Cod galben de ninsoare și vânt! S-a crezut, probabil, că zăpada va fi doar așa, de atmosferă, și că nu va crea probleme. Dar, după cum s-a văzut, nu a fost deloc așa, inclusiv ieri, în anumite zone ale țării, încă înregistrându-se intervenții în teren, inclusiv pentru restabilirea furnizării de energie electrică.
Dacă, într-adevăr, s-ar fi luat în calcul că pot exista probleme serioase generate de prima ninsoare mai serioasă, situația ar fi fost, cu siguranță, cu totul alta. Dar, probabil că, dat fiind faptul că ultimele ierni au fost atât de blânde, și autoritățile au uitat cum mai trebuie să acționeze atunci când ninge, dar, mai ales, cum să-i mobilizeze pe reprezentanții firmelor care le vor transmite facturile pentru activitatea de deszăpezire! Din păcate, însă, prima ninsoare din această iarnă este un alt exemplu că autoritățile nu vor – sau nu pot – să învețe din greșelile anilor trecuți, respectiv ale iernilor trecute, când, tot așa, se lăsa impresia că în România ar fi nins pentru prima oară și nu se știe ce trebuie făcut! De altfel, aceeași surprindere e şi că primăvara pot fi ploi multe, care pot produce inundații sau că vara este cald etc, fără ca nicio lecție să fie învățată! De ce? Pentru că, de pildă, iarna nu-i ca vara!