Alina Bunghez

În cea mai călduroasă zi de Bobotează din ultimii zeci de ani poate, la Comarnic s-a organizat a patra ediție a unui festival ecvestru dedicat iubitorilor de animale: ”Botezul Cailor 2023”.

După slujba tradițională de Bobotează, de la biserică, alaiul de atelaje hipo s-a deplasat către locul desfășurării evenimentului, o zonă plană de lângă albia râului Prahova, amenajată special pentru cel mai așteptat eveniment al anului pentru crescătorii de animale din Comarnic.

Aici s-a organizat un concurs dedicat celor mai frumoase și mai puternice animale. Caii au concurat la proba de tracțiune și cea de frumusețe, iar ovinele și câinii ciobănești au avut de trecut doar proba de frumusețe. Iar, așa cum o cere tradiția centenară, preoții au binecuvântat și cabalinele prezente la eveniment, pentru a fi ocrotite de rele și de boli pe tot parcursul anului.

A fost o zi însorită, în care crescătorii de animale și-au etalat cele mai frumoase exemplare, spre încântarea spectatorilor sosiți în număr mare. În competiție s-au înscris proprietari de animale din mai multe județe ale țării, unii dintre ei veniți de la sute de kilometri distanță pentru evenimentul de la Comarnic.

La finalul zilei câștigătorii au fost premiați cu diplome și cupe și s-au bucurat de aprecierile tuturor celor prezenți, în vreme ce suma de bani strânsă în urma taxei de înscriere a fost donată unei familii greu încercate din Comarnic, a cărei casă a fost mistuită de flăcări în ajunul Crăciunului 2022!

Ca și în edițiile precedente, ne-au onorat cu prezența crescători de cai din toată țara, care au reușit să pună Comarnicul pe harta festivalelor ecvestre din România. Prin urmare, nu ne rămâne decât să felicităm campionii probei de tracțiune din acest an: Silviu Comănelea (Jud. Brașov) – Locul I , Gheorghe Văcaru (Jud. Argeș) – Locul II și Valentin Preda (Jud. Dâmbovița) – Locul III, precum și pe toți ceilalți participanți /expozanți care au fost alături de noi.

Amfitrion al ediției din acest an a fost un cunoscător al competițiilor de acest gen și al breslei, domnul Gligor Handru de la Cluj, care a întreținut atmosfera și a prezentat fiecare pereche de cai intrată în concurs.

Premii importante s-au acordat și proprietarilor de ovine și câini de stână, care au concurat la categorii precum „Cea mai frumoasă femelă țurcană” sau „Cel mai frumos câine ciobănesc mascul”.

Zona a fost animată de peste 2000 de spectatori veniți, în zi de mare sărbătoare creștină – Boboteaza, să asiste la festivalul ecvestru de la Comarnic, un eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Animale Comarnic în parteneriat cu Primăria orașului, cu scopul de a promova obiceiurile și tradițiile românești.