Virusul hepatic B este mai prezent la persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 39 și 45 de ani, fiind vorba, în general, despre persoane cu un nivel educațional mai redus, din regiunea sud-Muntenia a țării, și persoane active din mediul urban. De cealaltă parte, infecția cu virusul C al hepatitei are o rată mai mare de prevalență la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, în special femei din mediul rural, afirmă prof. univ. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie și managerul proiectului LIVERO 2 SUD, prin care se derulează o campanie de testare pentru hepatită, potrivit Hotnews.
„Ceea ce remarcăm este că s-a schimbat profilul subiecților infectați. În ceea ce privește virusul hepatitic B aceștia sunt tineri, între 39 și 45 de ani, în general persoane cu un nivel educațional mai redus, din regiunea Sud-Muntenia, persoane active din mediul urban. În ceea ce privește infecția cu virus C au o rata mare de prevalență persoanele de peste 50 de ani, femei din mediul rural”,
Aceste date ne fac să ne gândim mai bine la accesul la tratament, la construirea viitoarelor politici de sănătate în domeniu pentru că toate aceste date de screening sunt inutile dacă acești oameni nu sunt diagnosticați în continuare până la stadializarea completă și, mai ales, oferit accesul la tratament. Este complet lipsit de etică să lași pacientul cu această stigmă, așa cum o consideră pacienții, fără a-i propune imediat accesul la tratament”, a declarat prof. univ.dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și hepatologie, managerul proiectului LIVERO 2 SUD. România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență ale hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenție, screening și tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute și, ca urmare, nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.