Violeta Stoica
România pare să fi ajuns, chiar și în momentele în care un loc de muncă se găsește greu, țara lui „muieți-s posmagii”! Vă amintiți, cu siguranță, de această replică din „Povestea unui om leneș” a lui Ion Creangă, o expresie care nu va dispărea cu totul, probabil niciodată, din România.
Firme care caută să angajeze cu contract de muncă, pe perioadă determinată sau nedeterminată, personal necalificat sau chiar zilieri (în special în muncile agricole) găsesc tot mai greu oameni interesați. De ce? Pentru că, așa cum spunea cineva, se vrea ca la muncă românească să fie plată ca afară!
În grupurile de pe Facebook ale comunităților locale prahovene apar tot mai des oferte de locuri de muncă sau pentru zilieri. Răspunsurile sunt halucinante, deseori: „Pentru 2.500 (uneori chiar și mai mult) de lei pe lună nici nu mă dau jos din pat!” și alte asemenea răspunsuri ne trimit cu gândul la omul lui Creangă. Este mai simplu să urli de foame sau să-ți plângi de milă prin cârciumi că nu ai de niciunele, dar nu miști niciun deget pentru a scăpa de sărăcie? Atunci nu meriți nici ajutorul statului!
Situația este și mai dificilă în mediul rural, în perioadele în care este nevoie de oameni la muncă pentru lucrările de primăvară/toamnă/vară. Și aici au crescut tarifele zilierilor, care fără 200 de lei pe zi nu sunt interesați de ofertele venite la botul calului sau pe facebook… Ne mai mirăm că nu se mai găsesc oameni pentru stâne, pentru ferme, pentru ajutorarea contracost în gospodărie a persoanelor vâstnice?
„Decât doi lei la soare, mai bine un leu la umbră!” este una dintre expresiile la modă printre românii fără job, dar și fără dorința de a munci pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele, tot mai scumpă de la o zi la alta. O vorbă care spune foarte multe despre cheful de muncă al unora dintre locuitorii din mediul rural…
Ce remunerație au zilierii care lucrează legal?
În conformitate cu legislația în vigoare privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, aceștia au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim, adică, în acest an, de 15,239 lei/oră. Asta înseamnă că la 8 ore de muncă, venitul zilnic (impozabil) este de 121,912 lei, din care se rețin impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%), care trebuie achitate la stat de către beneficiarul muncii unui zilier. Așadar, venitul net al unui zilier coboară sub 100 de lei.
Însă aceasta este suma minimă care poate fi acordată pentru munca prestată de un zilier. Totul depinde de cerere și ofertă. Sau de cheful de muncă al unora dintre românii care preferă să stea în cârciumă și să bea pe caiet decât să muncească pentru un ban cinstit.
Ca să încheiem tot cu o zicală românească: „Lenea e cucoană mare”.
Nu degeaba avem în popor atâtea vorbe înțelepte despre… lene.