Întocmirea documentațiilor cadastrale individuale pentru exproprierile stabilite pe coridorul autostrăzii Ploiești (Dumbrava) – Buzău a fost subiectul unor discuții aprinse care au avut loc joi, 24 martie, între reprezentanții firmei care se ocupă, în numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de toate actele premergătoare exproprierilor în interesul statului – pe de o parte – și autoritățile județene și locale (reprezentate de prefectul Virgil Nanu, subprefectul Emil Drăgănescu și primarii localităților de pe traseul autostrăzii Ploiești – Buzău, respectiv Dumbrava, Râfov, Drăgănești, Albești-Paleologu, Tomșani, Baba Ana, Colceag) – de pe altă parte.
Veniți de la Cluj, reprezentanții firmei de avocatură angajată de SC Primul Meridian SRL, care se ocupă de efectuarea tuturor documentațiilor pregătitoare emiterii deciziilor individuale de expropriere a proprietarilor, au avut de înfruntat primarii localităților de pe traseul autostrăzii.
Deși a fost o primă întâlnire, de tatonare și de cunoaștere reciprocă, ședința convocată la cererea firmei de avocatură nu a fost lipsită de înțepături din partea edililor, care – în marea majoritate – s-au arătat nemulțumiți de valoarea extrem de redusă a terenurilor expropriate.
Prefectul Virgil Nanu, fost director al OCPI Prahova, deci cunoscător al problemelor legate de cadastru și intabulări, a făcut front comun cu primarii localităților în privința obligațiilor pe care aceștia din urmă ar fi trebuit să le aibă după ce s-a aflat care este traseul autostrăzii! O situație care va fi destul de complicată, dat fiind că unele dintre comunele aflate pe culoarul drumului de mare viteză nu au finalizat întocmirea planurilor parcelare.
Una peste alta, primarul comunei Dumbrava, Marian Apostol, cel al comunei Râfov, Paul Cazanciuc, cei care au experiența exproprierilor pentru autostrada București – Ploiești (care trece pe raza comunelor respective), dar și cel de la Tomșani, Mihai Florin Pelin, au fost edilii cei mai vocali în cadrul întâlnirii.
Un lucru important s-a desprins ca o concluzie a ședinței de astăzi: abia după emiterea hotărârilor individuale de expropriere, proprietarii imobilelor de pe culoarul autostrăzii vor putea ataca în instanță valoarea exproprierilor stabilită de către stat, în baza grilei notarilor, care, potrivit edilului din comuna Râfov, nu reprezintă prețul corect al pieței.