Violeta Stoica

A treia tentativă de încheiere a unui contract de proiectare, premergătoare consolidării teraselor Castelului Peleș, este în derulare, Institutul Național al Patrimoniului urmând să deschidă noile oferte, la a treia procedură de achiziție, săptămâna viitoare, pe 29 decembrie 2021.
Astfel că și de această dată se dorește parafarea contractului destinat elaborării documentațiilor tehnico-economice și asistență tehnică pentru actualizarea proiectului de consolidare–restaurare a terasei cu busturi și terasei sud-est ale Castelului Peleș (Terasa nr. 1, Terasa nr.2, Terasa nr.3, Terasa nr.4, Terasa nr.5, Terasa nr.6-parțial) și completarea cu Terasa nr.6-parțial, Terasa nr.7, Terasa nr.8, Terasa nr.9, Terasa nr.10, Terasa nr.11 – Zona Alee, Terasa nr.12, Terasa nr.13.
De menționat că primele două proceduri de achiziție au fost anulate, din cauze diferite. Astfel, la prima tentativă, procedura a fost anulată pentru că „au fost depuse numai oferte neconforme sau inacceptabile”, iar a doua procedură de achiziție a fost anulată pe 3 noiembrie, pentru „abateri grave de la prevederile legislative ce afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. În urma procesului de evaluare s-a decis anularea procedurii de atribuire în baza art. 212, alin. (1), litera c) și art. 212, alin. (2) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare”.
Dacă a treia tentativă va avea succes, contractul de servicii proiectare ar putea fi încheiat în primăvara anului viitor, dar lucrările nu vor putea fi posibile mai devreme de cel puțin 36 de luni, cât este termenul prevăzut pentru elaborarea documentațiilor cerute prin achiziția curentă.
Conform cerințelor autorității contractante, suprafața totală ce va face obiectul proiectului este de 10.335 mp. Aceasta este compusă din: 2.580 mp, suprafață aferentă proiectului de restaurare întocmit în perioada anilor 2010-2013, pentru următoarele terase – Terasa nr. 1-cota +903,70, Terasa nr. 2 – cota +905 (include și terasa SE cu fântâna lui Adonis), Terasa nr. 3 – cota +908 (include zidul de sprijin și fântânile aferente Terasei cu Busturi precum și galeria de sub aceasta), Terasa nr. 4–cota +912,5 include și Terasa cu Busturi (partea superioară), Terasa nr. 5 – situată la cota +916, Terasa nr. 6 – situată la partea superioară (cota +918) – parțial Terasa SE cu fântâna lui Adonis – face parte din Terasa nr. 2 și are o suprafață de 195,40 mp, Terasa cu busturi – cu zidul de sprijin și fântânile aferente acestuia + terasa și foișorul cu pergola din lemn de peste fântânile cu busturi – face parte din Terasa nr. 3 și Terasa nr. 4. Pe de altă parte, 7.775 mp este suprafața aferentă teraselor Castelului Peleș care nu au fost studiate până în prezent, respectiv Terasa nr. 6 – parțial, Terasa nr. 7, Terasa nr. 8, Terasa nr. 9, Terasa nr. 10, Terasa nr. 11 (Zona Alee), Terasa nr. 12 și Terasa nr. 13. Documentația va studia întreg ansamblul de terase, într-un mod unitar, pentru întreaga suprafață de 10.355 mp aferentă întreg ansamblului de terase. Valoarea estimată, exprimată în lei, fără TVA, a serviciilor ce urmează a fi contractate este de 794.368,55 lei, fără TVA.
Institutul Național al Patrimoniului a lansat licitația care deschide calea pentru consolidarea și restaurarea teraselor Castelului Regal Peleș, pentru prima dată, la începutul anului 2021, însă nu a fost finalizată cu încheierea unui contract.
Pentru o valoare estimată la circa 795.000 de lei fără TVA, se urmărește încheierea unui contract de prestări servicii de elaborare a studiilor și investigațiilor pentru completarea și actualizarea proiectului de consolidare-restaurare a teraselor.
Beneficiarii investiţiei sunt, conform temei de proiectare elaborată de Institutul Național al Patrimoniului, Margareta a României (cetăţean român, britanic şi elveţian), Elena a României (Helena de Roumanie, cetățean român şi britanic), Sofia a României (Sofia de Roumanie, cetățean român şi francez), Maria a României (Marie of Romania, cetățean român şi britanic) şi Walker Irina (cetățean SUA), în calitate de proprietari.
Printre alte informații legate de Ansamblul Castelului Peleș, în tema de proiectare se arată că „starea de degradare a unor elemente şi alcătuiri constructive, a unor finisaje sau componente artistice nu justifică înlocuirea lor. Astfel încât, se va alege întotdeauna restaurarea existentului și nu se va accepta înlocuirea, decât în situații limită, în care nu se poate identifica o soluție de conservare şi restaurare viabilă”.
Potrivit temei de proiectare destinată studiilor pentru restaurarea celor două terase, inițierea lucrărilor de construcție a teraselor de la Castelul Peleș a avut loc între anii 1890 și 1910, adică la șapte ani după inaugurarea din 1883. Astfel, în acea perioadă „se elimină o fostă grădină interioară a castelului, iar în locul său se amenajează „Terasa Busturilor” şi se creează o suită de terase în partea de răsărit a Peleşului, terase care vor îngloba şi vechiul rond de întoarcere a trăsurilor. Nu se va realiza însă o legătură vizibilă cu terasamentul din faţa castelului, spațiu amenajat încă din anii 1880. Concomitent cu realizarea teraselor de est se vor demara şi lucrările de construcţie pentru mai multe terase în părțile de nord şi nord vest ale castelului. Între 1910 şi 1914 se încep lucrări de construcție a unor terase în fața castelului, renunţându-se la vechile amenajări. Pentru a se observa mai bine reşedinţa regală se mai realizează încă o terasă în colțul de sud-est. În anii 1950, arhitectul Jean Ernest propune mai multe intervenții de consolidare a teraselor, în mod particular a celor din nordul reşedinței”, după cum se arată în tema de proiectare realizată de Institutul Național al Patrimoniului. Astfel că, în timp, s-a ajuns la un număr de 13 terase.
Ansamblul Castelului Peleș cuprinde monumentele istorice Castelul Peleş, Castelul Pelișor, Castelul Foişor (Casa de vânătoare); Vila Economat (locuințe personal); Uzina electrică, fosta moară a Mănăstirii Sinaia; Complexul „Casa Ceramicii”, azi Hotel „Bastion”; Complexul „Stăvilar”; Vila Cavalerilor (Casa de oaspeţi); Vila Șipot (dependinţe personal); Vila Casa Veche; Vila Casa Nouă; Vilele A, B, C (Reşedinţa corpului de gardă) și Parcul ansamblului Castelului Peleș.
Sursa foto: www.peles.ro