Potrivit unor surse judiciare, în cauza aflată pe rol ar fi nereguli la un batal aparţinând Rafinăriei Vega

Ieri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO), împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, au efectuat trei percheziții domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Prahova, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune.
Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Prahova, „din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat (…).
Prin declarații false, membrii grupului infracțional organizat ar fi creat aparența că un batal al unei rafinării (potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba inclusiv despre Rafinăria Vega – n.n.) din municipiul Ploiești ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât și sol contaminat, în condițiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operațiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009.
Gruparea infracțională organizată ar fi funcționat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.
Pe primul palier, ar fi activat reprezentanții legali ai societății comerciale, care ar fi semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare (…), având ca obiect ecologizarea batalului, prin care se atesta, în fals, necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.
Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adițional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei, pentru eliminare gudron acid, care, în realitate, nu exista depozitat în batal (batalul Rafinăriei Vega – n.n.), pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat.
Pe al doilea palier, ar fi activat reprezentanții legali ai prestatorului, care ar fi semnat, din partea acestuia, contractul încheiat cu societatea comercială şi anexa la acesta, precum și procesul-verbal de predare-primire amplasament, în cuprinsul căruia se atesta, în fals, necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batal, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.
Aceștia ar fi întocmit, în fals, patru facturi fiscale emise de prestator către societatea comercială şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar, prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării (…)”.
Ieri, la sediul DIICOT Ploieşti urmau să fie conduse, în vederea audierii, şapte persoane.