Lucrãrile sunt executate în procent de 80%

 

N. Dumitrescu

După aproape cinci luni de când atât primarul, cât și cei doi viceprimari ai Ploieștiului dădeau asigurări că laboratorul de radioterapie cu energii înalte din cadrul Spitalului Municipal – Schuller, așa cum este cunoscut de către ploieșteni – va fi terminat, dar și echipat cu aparatura necesară, municipalitatea a venit cu noi informații pe această temă. La sfârșitul săptămânii trecute, prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria Ploiești a anunțat că au fost identificate resursele financiare necesare atât pentru finalizarea construcției – lucrările fiind executate în momentul de față în proporție de 80% – cât și pentru dotările necesare laboratorului. În ultimul caz, adică pentru dotare, fondurile sunt asigurate de la Ministerul Sănătății, procedura de licitație pentru procurarea aparaturii de înaltă performanță fiind anunțată pentru luna viitoare. În această primăvară, în jurul acestei investiții s-a creat un mare scandal la nivel local, social-democrații susținând faptul că reprezentanții Primăriei Ploiești poartă vina nerealizării unei investiții pe care o așteptau în mod special bolnavii diagnosticați cu cea mai cumplită boală – cancerul – aceștia susținând că municipalitatea a pierdut finanțarea de la Banca Mondială, mai exact pentru acceleratorul de particule care ar fi trebuit să intre în dotarea viitorului centru de radioterapie oncologică, încă nefinalizat. În replică, pe 25 mai a.c., în aceeași zi în care la sediul Organizației PSD Ploiești a avut loc o conferință de presă în cadrul cărei au fost aduse acuzele menționate, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, dădea asigurări că va încerca să găsească orice sursă de finanțare pentru finalizarea și dotarea acestui laborator. Lucrările la această investiție, un obiectiv care s-a aflat în stadiul de proiect mai bine de un deceniu, au demarat anul trecut. În prezent, pentru că nu există un aparat de radioterapie cu energii înalte în județul Prahova, pacienții diagnosticați cu cancer sunt nevoiți să se adreseze altor centre din țară.

Potrivit comunicatului transmis de Primăria Ploiești, comunitatea locală este informată despre faptul că s-au identificat resursele financiare necesare pentru realizarea laboratorului de radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești, unitate sanitară aflată în administrarea autorității publice locale. ”Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, are în derulare Proiectul privind Reforma Sectorului Sistemului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), proiect nr. 8362RO, ratificat prin Legea nr.179/16.12.2014. În cadrul subcomponentei de radioterapie din cadrul proiectului menționat se are în vedere realizarea unor investiții destinate dezvoltării rețelei publice naționale de radioterapie, Spitalul Municipal Ploiești fiind una dintre potențialele unități beneficiare ale proiectului. Precizăm, totodată, că proiectul BIRD 8362RO a fost prelungit de la data de 31.03.2021 până la data de 31.12.2024, până în momentul de față fiind finalizată evaluarea tehnică a tuturor centrelor de radioterapie din sistemul public național, considerate pentru intervenții în cadrul proiectului BIRD 8362RO. Astfel, la nivelul Ministerului Sănătății, au fost identificate resursele financiare pentru achiziția unui pachet complet de echipamente pentru dotarea noului laborator de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Ploiești, urmând ca, în luna octombrie 2021, să fie inițiată procedura de licitație internațională competitivă”, se arată în documentul menționat. De asemenea, municipalitatea a precizat că lucrările de construire a Centrului de radioterapie din Ploiești sunt executate în procent de 80%, termenul de finalizare a acestora fiind luna februarie 2022, valoarea totală a lucrărilor de construcție fiind de 12.420.000 lei, fondurile fiind asigurate din bugetul municipiului Ploiești.
Reamintim faptul că lucrările la acest obiectiv au demarat anul trecut, finalizarea lui, așa cum era trecută inițial în proiect, fiind de 12 luni, numai că venirea pandemiei și o serie de probleme, inclusiv financiare, au făcut ca termenele preconizate, inclusiv cel de la 31 martie 2021, să nu se mai respecte. Centrul de radioterapie, a cărui construcție se poate vedea deja în curtea Spitalului Schuller, pe strada Ana Ipătescu, vizavi de una dintre clădirile Secției de Oncologie, se ridică pe un teren situat în stânga aleii principale de acces, după bisericuța spitalului. Potrivit proiectului, Centrul de Radioterapie va funcționa într-o clădire cu parter și un etaj, imobilul urmând să fie format din două buncăre de radioterapie cu cameră de comandă și spații anexe, un buncăr pentru brahiterapie cu cameră de comandă și spații anexe, un computer tomograf simulator cu cameră de comandă, cu ajutorul căruia sunt stabilite cu precizie zonele care urmează să fie iradiate, cabinete pentru medici și saloane destinate spitalizării de zi, dar și alte amenajări pentru personalul medical, pacienți și aparținători.