Petrolul Ploiești – Politehnica Iași 2-0 (0-0)

Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 600.
Marcatori: Saim Tudor (75), Bratu (83).
Petrolul: Avram – Pârvulescu, Meijers, Huja, Țicu (cpt.) – S. Pană (62 Takayuki), E. Cebotaru – M. Constantinescu (72 Bratu), Vajushi (89 Buia), Măzărache (62 Saim Tudor) – Diarra (89 C. Stoica). Rezerve neutilizate: N. Cebotari – Olaru, Manolache, Șt. Niță.
Antrenor: Nicolae Constantin.
Politehnica: L. Popescu – Onea, Cană, Plămadă (cpt.) (84 Hatziterzoglou), Al. Stan – Cr. Pușcaș – Serediuc (77 Zaharia), Fr. Cristea (84 Deretti), Stoenac (56 Istrate), Corobuță (77 Pelivan) – S. Camara. Rezerve neutilizate: Axinte – Mihalache, I. Pop, Purcariu.
Antrenor: Costel Enache.
Avertismente: Vajushi (11), Diarra(45+1), Bratu (84) / Pușcaș (25), Stan (33), Camara (36), Fr. Cristea (77).
Arbitri: Iulian Dima (București) – Gabriel Stroe (Pitești) și Vlad Bârleanu (București).Rezervă: Cristian Moldoveanu (Sf. Gheorghe).
Observatori: Horațiu Stănescu (Craiova) și Marcel Savaniu (Brașov).
Jucătorul meciului: Diarra.

George Marin

„Cred în muncă!” – a spus Nae Constantin la conferința de presă de la finalul meciului de debut al noii ediții de campionat al Ligii a II-a. Și, lucru îmbucurător, pare că a transmis această credință în muncă și echipei petroliste. Cel puțin aceasta a fost impresia judecând după modul în care a decurs partida. După un început prudent, când s-a înregistrat și singura situație cât de cât periculoasă a ieșenilor în primul mitan (o lovitură liberă deturnată de Cebotaru în corner, min. 16), Petrolul a împins jocul pas cu pas către buturile adverse cu trio-ul din spatele lui Diarra, un trio în care Vajushi a luat o poziție centrală, lăsând partea stângă pentru Măzărache. Astfel, Petrolul a reușit să aibă două foarte bune ocazii într-un minut (22). Diarra a fost în prim plan la ambele. Mai întâi, el a ajuns o fracțiune de secundă mai târziu la mingea respinsă de portarul advers la șutului tras de Vajushi, o fază conținând un oarecare potențial de penalti, dar care s-a încheiat cu corner. Apoi, în faza imediat următoare, Diarra a ratat total reluarea centrării lui Măzărache, fiind trădat de „latul” prea deschis. Oftam alături de prea puținii suporteri prezenți în tribună, întrebându-ne cu toții când va mai avea Diarra așa bună poziție. El sau altcineva din echipa Petrolului. I-a fost dat tot lui Diarra, dar șutul a fost blocat (min. 38). Această a doua ocazie nu a apărut întâmplător. Petrolul a condus jocul destul de consistent după acel minut 16, făcând defensiva Iașului să se clatine, doar accidentatul la cap Plămadă și, mai ales, portarul Popescu reușind să mai stăvilească din presiunea ploieșteană. Mai mult, respingând șutul lui Țicu,tras la pătrunderea sa prin partea dreaptă, opusă a celei în care acționează în mod normal (min. 44), Popescu i-a refuzat statutul de pasator de gol lui Avram (da, nu trebuie să vă mirați), cel care a trimis pasa lungă către noul căpitan al Petrolului.
La reluare, a avut și Avram ceva de lucru, în două rânduri, la șuturile lui Stoenac (min. 48) și Onea (min. 85). Dar, având în fața lui Avram o apărare cu o medie de vârstă de nici 22 de ani, cu o pereche centrală Meijers – Huja care pare destul de sudată, Petrolul a mai făcut o singură concesie defensivă (Onea, pătrundere în dreapta și șut peste poartă, min. 60), în timp ce presiunea la poarta adversă s-a accentuat, echipa arătând și o altă armonie în exprimare, mult îmbunătățită față de debutul meciului și față de întreaga primă parte. Totuși, nu putem uita că Petrolul a avut o perioadă de câteva minute (68-72) când echipa s-a apărat confuz. Chiar și în această neplăcută perioadă, Petrolul a reacționat prin Vajushi (șut peste poartă, pe contraatac, min. 69). Două ocazii foarte mari, ambele ale unui mai avansat, ca poziție, Cebotaru (luft în careu, în poziție centrală, min. 49, și reluare din apropierea porții, minge prinsă de Popescu, min. 74) nu au făcut decât să arate cât demult se clatină reduta oaspeților. Căderea ieșenilor s-a produs, inevitabil. Scăpat liber pe stânga, Diarra a pasat în careu pentru Saim, care l-a bătut pe Popescu la colțul scurt, cel așa-numit al portarului (min. 75). Dificultățile pentru defensiva oaspete au continuat și au culminat cu al doilea gol petrolist, marcat de Bratu printr-o lovitură din afara careului, după ce șutul lui Vajushi fusese blocat (min. 83).
O vorbă despre cei nou veniți la echipă: Pîrvulescu, bine încadrat, Cebotaru a acoperit bine zonele, dar, pe lângă marea ratare descrisă mai sus, a și greșit generând o situație periculoasă pentru poarta lui Avram, în timp ce Măzărache a fost util atât timp cât a jucat. Probabil că îi mai trebuie un pic de timp pentru a deveni „obraznic”, așa cum l-am văzut prima dată când activa la Câmpulung Muscel. Un alt nou venit, care nu s-a aflat nici măcar pe bancă din cauza unei serioase accidentări, Coman, a fost sărbătorit de colegi, în vestiar, la finalul meciului, pentru aniversarea de 25 de ani, ceea ce a mai atenuat din amărăciunea lungii perioade de recuperare pe care o are în față.
Este de salutat acest prim pas apăsat, cu dreptul,al Petrolului, nu numai prin prisma scorului sau a victoriei în sine, în care au marcat oameni intrați în joc pe parcurs, ci și ținând cont de exprimarea în ansamblu, una care ne dă speranțe îndreptățite că nu vom mai tremura în tribună, așa cum ni s-a întâmplat în ultimele două ediții de campionat, și vom putea vedea o echipă capabilă să dea siguranță tuturor prin stăpânirea jocului.
Cât privește desemnarea jucătorului meciului, am oscilat între Vajushi și Diarra, preferându-l pe cel de-al doilea. Care sunt argumentele pentru care am făcut această alegere, veți putea citi mâine.

Declaraţii după meci:

Nae Constantin: ”A fost un meci greu, așa cum mă așteptam, cum am și spus. O echipă bună a Iașiului, un antrenor bun. Am avut răbdare, am suferit în unele momente, dar într-un final am reușit să câștigăm. La meciul amical cu Chiajna, am avut câteva minute în care nu am reușit să intrăm în joc. Au fost niște erori și așa s-a întâmplat și acum. Sunt lucruri pe care o să le analizăm, le-am vorbit deja și trebuie să le evităm. Fazele fixe sunt momente ale jocului care pot decide partida. Nu avem voie să îi aducem așa repede la noi în careu pe adversari. O să analizăm, iar lucrurile care au fost rele vom încerca să le reglăm de la meci la meci. După a doua pauză de apă din repriza a doua, am venit bine. Am avut situații, am fost cu jocul peste ei. Le-am spus atunci jucătorilor că trebuie să avem răbdare. Jocul puteam să îl câștigăm și în minutele de prelungire. Important era să nu luăm gol.
Au început pregătirea destul de târziu ei, cei de la Poli Iași, și știam că s-ar putea să nu poată duce jocul până la final. Am știut că trebuie să fim montanți, să nu luăm gol, să nu-i băgăm la noi în careu pentru fazele fixe sau să fim atenți la contraatacurile lor. Felicitări jucătorilor (n.r. – Alexandru Tudor Saim și Mario Bratu), au intrat foarte bine. Asta arată că avem o bancă destul de bună, solidă. Putem face schimbări și putem să venim cu un plus la jocuri. Așteptăm tot timpul să vină un plus de pe bancă, asta e ideea. Eu cred în muncă, nu în șansă și noroc”.
Costel Enache: ”În momentul ăsta, pot să spun că Petrolul e o echipă de play-off, pentru că e o echipă cu omogenitate, am văzut și 11 jucători din vechiul lot, achiziții foarte bune. Ciobotaru e un jucător bun pe care îl știe toată lumea, Măzărache e un atacant bun. Petrolul e o echipă cu potențial. Noi suntem în formare, știm lucrul acesta. Am început greu, am adunat greu jucătorii din mai multe motive. Ne-am adunat săptămânal, ăsta e nivelul la care puteam ajunge. O să muncim în continuare, pentru că știm că la fotbal nu poți să ai rezultate de pe azi pe mâine.”