Replici dure în Consiliul Local, între primarul Volosevici și consilieri

V. Stoica

Ședința extraordinară a Consiliului Local Ploiești, derulată ieri, în care s-a discutat ajustarea prețului la gigacalorie, a ajuns în impas, din cauza replicilor acide dintre primarul Andrei Volosevici și consilierii locali Gheorghe Sârbu (PNL) și George Botez (PSD). Atât Sârbu, cât și Botez, au susținut că nu este posibilă ajustarea prețului gigacaloriei la nivelul propus prin proiect, pe motiv că nu există posibilitatea financiară de a susține din bugetul local o subvenție pentru încălzire de circa 90 de milioane de lei pe sezon rece – adică aproximativ 25% din bugetul local. Mai mult, potrivit lui Gheorghe Sârbu, există varianta ca, din iarna viitoare, întregul preț al gigacaloriei să fie suportat de populație! Acest lucru ar însemna că, pentru încălzirea unui apartament cu două camere, ploieștenii ar trebui să scoată lunar din buzunar cel puțin 600 de lei!
Disputele s-au încheiat odată cu propunerea viceprimarului Magdalena Trofin de prorogare a proiectului, ceea ce înseamnă că votul a fost amânat pentru o ședință care se va desfășura ulterior.
Reamintim că, potrivit proiectului de hotărâre supus dezbaterii în cadrul ședinței de ieri, prețul pentru populație ar crește cu 47,23 de lei/ Gcal fără TVA față de tariful actual, astfel că ar putea ajunge la 362,58 lei/ Gcal fără TVA. La acest preț se va adăuga și suma de 34,39 de lei/Gcal exclusiv TVA, reprezentând valoarea diferenței unitare de recuperat ca urmare a modificării prețului combustibilului folosit la producerea energiei termice livrate. În aceste condiții, prețul local de facturare a energiei termice livrate în sistem centralizat de Veolia Energie Prahova va fi de 396,97 lei/Gcal exclusiv TVA, aplicabil cu data de 1 a lunii următoare după aprobarea proiectului.
Potrivit aceluiași proiect, deocamdată cel puțin, adică până la finalul sezonului de încălzire 2021/2022, se va menține prețul local al energiei facturate populației de 186,97 de lei exclusiv TVA, prin acordarea subvenției suportate de la bugetul local, de 210 lei la fiecare gigacalorie. Din iarna viitoare, încă nu se știe dacă va mai putea fi acordată sau nu subvenție de la bugetul local al autorităților publice pentru susținerea unui preț mai mic al gigacaloriei.